Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Access][PHP]problem z plikiem strzeżonym przez .htaccess, odwołanie po style
jeremiash
post 6.11.2012, 23:22:36
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć. W głównym katalogu mam index.php a w zagnieżdżonych z ograniczeniem dostępu (takimi zamymi dyrektywami ochronnymi każdy) mam funkcje i plik ze stylami. Wywołując z pliku znajdującego się w katalogu głównym /index.php funkcje jest wszystko w porządku, jednak gdy wywołuję style poprzez echo, woła hasło - można było się domyślić. Mogę w jakiś elegancki sposób wczytać style, czy muszę odwołać się przez np. include do pliku w katalogu ze stylami, który załączy mi je?

1. public function css() {
  2. echo "<link rel='stylesheet' type='text/css' id='style' href='aaa/css.css'/>";
  3. }
  4.  
  5. } //ikona

Ten post edytował jeremiash 6.11.2012, 23:24:54
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
b4rt3kk
post 6.11.2012, 23:48:14
Post #2

-----

Nie ma konieczności zabezpieczania plików z funkcjami czy stylami za pomocą .httaccess. Te pierwsze nie wyświetlą przecież kodu PHP w oknie przeglądarki, a jedynie pustą stronę. I jaki jest sens ukrywania arkusza stylów? Nie przechowujesz tam żadnych poufnych czy tajnych informacji.

--------------------
Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
+Quote Post
abort
post 7.11.2012, 00:14:20
Post #3

-----

Plik ze stylami wyrzuć poza "ograniczony" katalog. CSS z innego pliku jest wczytywany osobnym żądaniem przez przeglądarkę, i ona musi mieć do niego dostęp.
Poza tym, tak jak b4rt3kk pisał: wczytanie CSS nic nie napsuje. CSS można przecież potraktować jak "zestaw reguł prezentacyjnych", które nie przetwarzają danych. Bo CSS nie przetwarza danych. To przeglądarka przetwarza dane (reguły) z pliku CSS i odpowiednio wyświetla/prezentuje zawartość strony.
Pokrótce (i nieco upraszczając):
PHP = logika (i to powinieneś ukrywać)
CSS = prezentacja (i to i tak MUSI być zaprezentowane)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:05