![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z jednym skryptem:
Użytkownik podaje jakiś wpis i ten wpis jest dodawany do pliku data.txt. Drugi skrypt wyświetla po kolei linie z pliku data.txt. I mam tu jeden problem, jeżeli użytkownik pod czas podawanie nowego wpisu użyje entera (bo wpis pisze w textarea) to 2 skrypt się sypie. Czy da się jakoś zamienić entery na <br> :?: :?: :?: -------------------- Linkedin | ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod nl2br ( string )
Returns string with '<br />' inserted before all newlines. -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
to nie stety nie wytsarczy, gdyż jak rzseattle zacytował, w przypadku użycia tej funckji br nie zastępuje znaku nowej lini, lecz jest inserted before all newlines
Należy skorzystać np. z $text= str_replace("n", "<br>", $text); -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat to nie stety nie wytsarczy, gdyż jak rzseattle zacytował, w przypadku użycia tej funckji br nie zastępuje znaku nowej lini, lecz jest inserted before all newlines
ja robie tak jak rzseattle i mi wszystko elegancko dziala Należy skorzystać np. z $text= str_replace("n", "<br>", $text); ![]() -------------------- QbA
----------------------------------------- www.patience.xo.pl patience@xo.pl qbawolny@wp.pl qbawolny@op.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat to nie stety nie wytsarczy, gdyż jak rzseattle zacytował, w przypadku użycia tej funckji br nie zastępuje znaku nowej lini, lecz jest inserted before all newlines
Należy skorzystać np. z $text= str_replace("n", "<br>", $text); Zgadzam się z kolegą, ale należy jeszcze pamiętać, że w windowsowskich systemach ENTER to "rn"... Więc: [php:1:128005d6d7]<?php $text= str_replace("rn", "<br>", $text); $text= str_replace("n", "<br>", $text); ?>[/php:1:128005d6d7] -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja stosowac i to dzialac wiec po co komplikowac
![]() a tak powaznie to jakie sa symptomy niedoskonalosci nl2br? ![]() bo ja sie raczej nie spotkalem. -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Niedoskonałość to zadużo powiedziane. Chodzi o to, że po funckji nl2br nadal pozostają znaki nowej lini. W większości przypadków, np. przy wyświetlaniu, jest to nawet wskazane - otrzymujemy czytelniejsze źródło.
Jednak gdy chcemy deny tekst zapisać w pliku, przy założeniu, że każda nowa linia to nowy rekord, no to wtedy skrypt by się nam rozsypał. Powód? - za dużo nowych lini. Stąd w toicowym problemie konieczne było inne rozwiązanie -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozna jeszcze tak
![]() [php:1:436a08b77c]$text = ereg_replace("(rn|n|r)", "<br />", $text);[/php:1:436a08b77c] P.S. Czytajcie czasami komentarze pod opisami w manualu stamtad mozna wiele sie nauczyc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czasem nawet wiecej niz z suchego opisu danej funkcji
![]() -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
To juz wiem czemu jestem zadowolony z tej funkcji,
nie uzywam jej do niczego innego tylko do wyswietlania. I znowu nasuwa mi sie lopatologiczne aczkolwiek logiczne (nawet nie czuje jak rymuje ![]() ![]() ![]() ps. sorki za dociekliwosc ale tak namieszliscie ze wycodzi na to zema uzyc ww funkcji na stringu ktory chce zapisac. A mi chodzilo o tym ze ma ja zastosowac na stringu wyciagnietym z pliku i w ten sposob go przygotowac do wyswietlenia. Wiec sie troche zamotalem. -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
Cytat przy założeniu, że każda nowa linia to nowy rekord, no to wtedy skrypt by się nam rozsypał. Powód? - za dużo nowych lini.
Sorki za moja bezmyslnosc i nieuwazne czytanie postow (nie musicie odpowiadac namoj powyzszy post). Poprostu zawsze stosuje sql zamiast *.txt i nie mialem styku z tego typu problemami. -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:32 |