Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php][jquery] Logika skryptu dla komentarzy
Ravik
post 31.08.2012, 08:07:53
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Nie potrafię sobie sobie wyobrazić logiki skryptu np. dla komentarzy działającej w taki sposób:

1. Ktoś napisał komentarz o nicku "Nick1"
2. Ktoś odpowiada na jego komentarz gościa o nicku "Nick1" zwracając się do niego poprzez @Nick1.
3. Po zatwierdzeniu komentarza gość o o nazwie "Nick1" otrzymuje powiadomienie w swoim panelu o tym, że ktoś odpowiedział na jego komentarz.

Chodzi mi o to, żeby ktoś mi podpowiedział jak coś takiego rozplanować i podczas jakich akcji użyć np. jquery, aby było optymalnie i w jaki sposób sprawdzać przy zatwierdzaniu komentarza, że dana osoba została wymieniona w danym komentarzu.

Będę wdzięczny za napisanie pomysłów dotyczących napisania takiego skryptu.

Pozdrawiam,
Ravik
Go to the top of the page
+Quote Post
kropka89
post 31.08.2012, 14:16:21
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ja bym to pewnie tak zrobił.

Dodaje posta do bazy, gdyż potrzebny będzie id posta na który będzie przekierowywany z maila.
Analizuje treści stringi zaczynające się od @. Usuwam @ i przeszukuje baze o podanym nikcu i zwracam maila albo id i wykorzystuje to w tworzeniu maila i adresowaniu.
Możesz później dodać posta do bazy, ale przed wysłaniem maile gdyż możesz wkleić w treść id użytkownika co nieco przyśpieszy wyszukiwanie usera przy kolejnym zwracaniu się.

Jeśli o jquery to raczej tylko ajax.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:22