![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Od niedawna stwierdziłem że żyjąc w dobie internetu wypadałoby nauczyć się chociażby podstaw pisania stron w HTML oraz obsługi baz danych a co za tym idzie programowania w PHP. Stworzyłem bazę danych (można powiedzieć że ma ona przypominać prosty system newsów) z kilkoma rekordami. Schody zaczynają się dla mnie w momencie pobierania oraz wybierania rekordów. Chciałbym aby skrypt pobrał pierwsze cztery wpisy i wyświetlił je w kolejności od najnowszego do najstarszego jednakże nie jeden pod drugim lecz tak abym miał możliwość przywołania pierwszego newsa za pomocą funkcji echo w jednym miejscu a później kolejnego newsa w drugim miejscu i analogicznie trzeciego oraz czwartego. Do tej pory udało mi się wykodzic coś takiego:
Moje pytania brzmią więc następująco: 1. Czy jest to w ogóle możliwe? 2. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć co powinienem zrobić bądź przynajmniej na co powinienem zwrócić uwagę aby osiągnąć zamierzony cel? Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość :) Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
zła filozofia
a najlepiej prób i wszystko Ci się wyjaśni ![]() Ten post edytował cv65 29.08.2012, 13:21:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hah, aż mi głupio że zadałem to pytanie ale kto pyta ten nie błądzi ;)
Dzięki za tak szybką odpowiedź. Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć o co Ci chodzi z tym print_r($rekord); ? W momencie kiedy używam ów polecenia zamiast echo ....... ; wyświetla mi mnóstwo krzaków :P Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
print_r Wyświetla co zawiera dana tablica array.
A krzaki mogą być z różnych powód np inne kodowanie danych w bazie i inne kodowanie ustawione na stronie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:45 |