![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!
mam problem ze zrobieniem coś w stylu rotacji banerów jednak nie wiem ile będzie tych grafik a dokładnie. wchodząc na stone powinna się pojawiać jedna grafika pobrana losowo z katalogu "galery". Nie jestem w stanie określić nazwy oraz ilości grafik wrzuconych do tego katalogu. Siedze i się męcze ale w php jestem dopiero raczkujący więc proszę o pomoc! Szukałem na forum postów na ten temat i znalazłem pare opisów ale nie bardzo one pasują do mojego problemu! HELP |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zacznij od czegos prostrzego, krok po kroku, nie odrazu Rzym zbudowali ;>
a podejscie moze byc np. takie : - tworzysz plik gdzie bedziesz dodawal nazwy banerow - przy wejsciu na baner, otwierasz plik, pobierasz dane, losujesz baner i wyswietlasz skomplikowane jak cholera ![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie nie bardzo sam moge tworzyć taki plik i tu jest problem!
Myślałem że może da się żeby skrypt sam pobierał zawartość katalogu i wybierał losowo jeden z plików. Ważne jest tylko to żeby to losowo nie wypadało ciągle na jeden plik! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się, ale nie bardzo rozumiem dlaczego nie możesz tworzyć plików? Jak nie możesz to poprostu wgraj plik z danymi... i odczytaj go.
Jak chcesz tak dziwacznie robić to jest funckja dir... i cos takiego jak rand. Wszystko znajdziesz na stronie php.net razem z przykladami. -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co ma tak jechać dookoła
![]() Poniżej kod:
No i będzie losowo wyświetlał ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Tiraeth @ 2004-08-27 20:16:28)
kontynułuje mój problem ponieważ coś jest nie tak z tym skryptem! Owszem działa idelanie ale do pewnego mometu a mianowicie co jakiś czas nie pobiera grafiki. zachowuje się tak jak by ni mógł lub nie było zdjęcia. I robi tak systematycznie co jakiś czas przy np. 5 plikach co 3, 4 razy. Co to może być? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$Losowa = rand(0, $Tablic); powinno być $Losowa = rand(0, $Tablic - 1); ponieważ count zlicza liczbę elementów, ale indeksowanie tablicy zaczyna się o 0.
-------------------- Nigdy nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:45 |