![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, czy jest możliwośc aby tak zaszyfrować dane usera aby tylko on jeden miał do nich dostęp(klucz) oraz admin ? myślałem nad hasłem ale z kolei jesli ktos sie dowie ze to klucz to wtedy po włamaniu do bazy zna klucz. Daloby rade aby kluczem było by hasło przed shashowaniem ? tylko wtedy jak admin by się dostał do danych ?
Ten post edytował Cliassi 25.08.2012, 15:21:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znam tą funkcję jednak nie wiem jak stworzyć do niej klucz. Nie chce jednego klucza dla wszystkich danych. Każdy user ma swój klucz do rozszyfrowania no i admin tez musi miec. Pomysl z hasłem nie byłby zły gdyby był w formie jawnej a potem hashowany do klucza ale nie moge trzymać jawnego hasła w bazie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co kombinujesz? sha256 + salt do hashowania hasel wystarczy, robisz powazny blad dajac mozliwosc relatywnie latwego odkodowania hasla poprzez algorytm symetryczny.
|
|
|
![]()
|
|
nie chodzi mi o hashowanie haseł tylko o wygenerowanie indywidualnego klucza dla odszyfrowania danych usera i kombinuje jak je stowrzyć. hasło szyfruje sha1
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
I daj jako $key swój klucz |
|
|
![]()
|
|
Ale chodzi mi o sam KLUCZ! Na jakiej zasadzie go generować aby każdy user miał swój indywidualny $key a admin dostep do wszystkich danych
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerzę wątpię by dało się tutaj cokolwiek zdziałać. Mógłbyś nam nakreślić jaki jest cel tego? Być może da się to rozwiązać w inny sposób.
Ten post edytował Crozin 26.08.2012, 19:24:46 |
|
|
![]()
|
|
O ile dobrze myśle to te klucze będziesz przechowywał w tabeli.
Utwórz funkcje która wylosuje sobie jakieś liczby do tego dodaj jeszcze uniqid(), zaszyfruj to jakaś metodą. I sprawdzaj czy istnieje taki klucz w bazie jeżeli istnieje to losuj funkcją kolejny ciąg |
|
|
![]()
|
|
no wlasnie klucza nie chce trzymac w bazie. Klucz chce aby byl generowany z hasha Id usera ale pytanie jest czy nie da się czegoś bardziej tak samo indywidualnego a nie oczywistego wymyslic? bo to ze kluczem są ID to jest łatwo wpaść
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz sobie darować szyfrowanie danych w momencie gdy klucz ma być zbudowany w oparciu o "jawne" dane. Nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dane będą zaszyfrowane hasłem użytkownika, to admin się do nich nie dostanie (skoro nie chcesz trzymać hasła w bazie czy gdziekolwiek indziej).
Rozwiązaniem jest... duplikowanie danych i szyfrowanie jednej kopii hasłem użytkownika, a drugiej hasłem administratora. Karkołomne, no nie? Ale możliwe. Na tej samej zasadzie funkcjonuje np. pełne szyfrowanie wiadomości pocztowej dwukrotnie (w dwóch kopiach): zarówno kluczem publicznym odbiorcy jak i kluczem publicznym nadawcy, wówczas tylko te dwie osoby mogą odczytać treść wiadomości. -------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:30 |