Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Android, W czym tu się programi ?
peter13135
post 19.07.2012, 18:38:51
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Do tej pory nawet nie miałem okazji mieć telefonu z androidem ale ciekawi mnie kilka rzeczy.

1. W czym tu się programuje ? Jakie języki i środowiska ? Kiedyś obił mi się o uszy jakiś projekt za pomocą którego można było pisać na androida w PeHaPie, ale czy to coś poważne, czy raczej taki hobbystyczny projekt ?
2. Jak wygląda sprawa licencji ? Tzn. w czym można pisać za darmo, a za pisanie czego trzeba płacić tongue.gif
3. Jak wygląda przenośność kodu ? Jest tak, że każde urządzenie z androidem ma jakąś własną specyfiikę, że program działający na jednym sprzęcie, nie koniecznie zadziała na innym ? Czy może jest inaczej ?

--------------------
:)
Go to the top of the page
+Quote Post
Spawnm
post 19.07.2012, 18:50:36
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Apki piszesz w java.
Da się też w cpp, air i pewnie w kilku innych.

Co do php:
http://blog.wilgucki.pl/2010/07/php-for-an...-tworzenia.html
+Quote Post
redeemer
post 19.07.2012, 18:58:10
Post #3

-----

http://phonegap.com/ HTML, CSS and Javascript.

--------------------
+Quote Post
everth
post 22.07.2012, 09:52:54
Post #4

-----

Omijaj cuda jak phonegap szerokim łukiem. One powstały pod konkretne zastosowanie (proste apki potrzebne na szybko do tworzonego serwisu, do tego na wiele systemów - ios, android).

Samodzielne apki tylko natywnie. Poza tym z biznesowego punktu widzenia radziłbym lepiej iść w platformę appla, i programistów subiektywnie mniej i ludzie w appstorze bardziej skłonni wydawać kasę. Podstawy obj-c to góra 3 tygodnie nauki.

--------------------
Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]!
+Quote Post
rzymek01
post 22.07.2012, 10:50:25
Post #5

-----

Polecam środowisko MotoDev.
Jest to nakładka na Eclipse, która oferuje programiście Androida wszystko to, czego potrzebuje, czyli dostępu do maszyn wirtualnych, do karty ssd, debugera i wiele innych.

Oczywiście apki pisze się w Javie, a jeśli któryś fragment potrzebuje super wydajności, to zawsze możesz skorzystać z android-ndk i pisać w C++ (np. ze wstawkami asemblerowymi).

Najlepiej oczywiscie, nie korzystać z maszyn wirtualnych, bo wszystkiego nie przetestujesz oraz na emulacji wszystko działa wolniej.
Wirtualki przydają się kiedy musisz sprawdzić jak wygląda apka na różnym sprzęcie i konfiguracji.

Pozdrawiam

--------------------
:]
+Quote Post
solr
post 22.07.2012, 10:56:52
Post #6

-----

Pozwolę sobie dołączyć się do tematu. Ktoś się orientuje jakie są stawki w PL dla programistów Androida?
+Quote Post
Theqos
post 23.07.2012, 07:40:55
Post #7

-----

Stawki są takie same jak dla programistów PHP. Obecnie wiele firm krzaków robi apki mobilne, oczywiście jak najtańszym kosztem. Pojawia się wielu gimnazialistów w stylu "mamo umiem androida". Ogólnie sytuacja podobna do wcześniejszego boomu na robienie stronek.
+Quote Post
lukesh
post 23.07.2012, 14:36:35
Post #8

-----

Mnie najbardziej podoba się tworzenie aplikacji hybrydowych - wykorzystanie HTML5, CSS3 i JS wraz z Javą. Takie rozwiązanie jest dobre, jeśli tworzysz aplikację, która będzie np. współpracować z serwerem i działać online.

Ten post edytował lukesh 23.07.2012, 14:36:55

--------------------
Edumemo.pl - Nauka Języków Obcych
+Quote Post
everth
post 23.07.2012, 17:26:55
Post #9

-----

@lukesh
To fajnie wygląda w teorii, gorzej z praktyką. webkit mocno kuleje jeśli chodzi o renderowanie animacji, dla większości użytkowników widoczne są lagi. Css transitions działają dużo lepiej ale ich zastosowanie jest problematyczne.

Inna sprawa że niektóre elementy zachowują się inaczej niż na pecetach lub w ogóle nie są wspierane (konia z rzędem temu kto wymusi poprawne zachowanie dla position: fixed)

Ponadto chyba z 90% apek to frontendy jakiś webowych interfejsów, czy są natywne czy nie to sprawa drugorzędna. Natywne obecnie mogą zaoferować lepszy look&feel co (przynajmniej dla zboków spod znaku jabłka) jest decydującym argumentem.

--------------------
Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]!
+Quote Post
lukesh
post 29.07.2012, 21:15:34
Post #10

-----

Cytat(everth @ 23.07.2012, 18:26:55 ) *
@lukesh
To fajnie wygląda w teorii, gorzej z praktyką. webkit mocno kuleje jeśli chodzi o renderowanie animacji, dla większości użytkowników widoczne są lagi. Css transitions działają dużo lepiej ale ich zastosowanie jest problematyczne.

Inna sprawa że niektóre elementy zachowują się inaczej niż na pecetach lub w ogóle nie są wspierane (konia z rzędem temu kto wymusi poprawne zachowanie dla position: fixed)

Ponadto chyba z 90% apek to frontendy jakiś webowych interfejsów, czy są natywne czy nie to sprawa drugorzędna. Natywne obecnie mogą zaoferować lepszy look&feel co (przynajmniej dla zboków spod znaku jabłka) jest decydującym argumentem.

Wszystko też zależy od tego, jakie kto ma doświadczenie. Ja nie znam Javy, a technologie webowe bardzo dobrze. Plusem tworzenia aplikacji w HTML+JS jest przede wszystkim mniejszy czas przeznaczony na pisanie kodu i możliwość szybkiej edycji w przypadku wykrycia błędu, ponieważ aplikację możesz testować bezpośrednio w przeglądarce. Minusem aplikacji webowych są ich ograniczone możliwości, ale z drugiej strony takie aplikacje idealnie nadają się w przypadku przetwarzania dużej ilości danych z serwera.
Myślałem kiedyś, żeby nauczyć się Javy, ale nigdy nie mam na to czasu. A ostatnie dane na temat piractwa w Androidzie tym bardziej zniechęcają mnie do uczenia się tej platformy i wolę przeznaczyć swój czas na Windows 8, który oferuje o niebo lepsze wsparcie dla deweloperów od Androida.

--------------------
Edumemo.pl - Nauka Języków Obcych
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:23