![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tej pory nawet nie miałem okazji mieć telefonu z androidem ale ciekawi mnie kilka rzeczy.
1. W czym tu się programuje ? Jakie języki i środowiska ? Kiedyś obił mi się o uszy jakiś projekt za pomocą którego można było pisać na androida w PeHaPie, ale czy to coś poważne, czy raczej taki hobbystyczny projekt ? 2. Jak wygląda sprawa licencji ? Tzn. w czym można pisać za darmo, a za pisanie czego trzeba płacić ![]() 3. Jak wygląda przenośność kodu ? Jest tak, że każde urządzenie z androidem ma jakąś własną specyfiikę, że program działający na jednym sprzęcie, nie koniecznie zadziała na innym ? Czy może jest inaczej ? -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Apki piszesz w java.
Da się też w cpp, air i pewnie w kilku innych. Co do php: http://blog.wilgucki.pl/2010/07/php-for-an...-tworzenia.html |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://phonegap.com/ HTML, CSS and Javascript.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Omijaj cuda jak phonegap szerokim łukiem. One powstały pod konkretne zastosowanie (proste apki potrzebne na szybko do tworzonego serwisu, do tego na wiele systemów - ios, android).
Samodzielne apki tylko natywnie. Poza tym z biznesowego punktu widzenia radziłbym lepiej iść w platformę appla, i programistów subiektywnie mniej i ludzie w appstorze bardziej skłonni wydawać kasę. Podstawy obj-c to góra 3 tygodnie nauki. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam środowisko MotoDev.
Jest to nakładka na Eclipse, która oferuje programiście Androida wszystko to, czego potrzebuje, czyli dostępu do maszyn wirtualnych, do karty ssd, debugera i wiele innych. Oczywiście apki pisze się w Javie, a jeśli któryś fragment potrzebuje super wydajności, to zawsze możesz skorzystać z android-ndk i pisać w C++ (np. ze wstawkami asemblerowymi). Najlepiej oczywiscie, nie korzystać z maszyn wirtualnych, bo wszystkiego nie przetestujesz oraz na emulacji wszystko działa wolniej. Wirtualki przydają się kiedy musisz sprawdzić jak wygląda apka na różnym sprzęcie i konfiguracji. Pozdrawiam -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 8 Dołączył: 11.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwolę sobie dołączyć się do tematu. Ktoś się orientuje jakie są stawki w PL dla programistów Androida?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stawki są takie same jak dla programistów PHP. Obecnie wiele firm krzaków robi apki mobilne, oczywiście jak najtańszym kosztem. Pojawia się wielu gimnazialistów w stylu "mamo umiem androida". Ogólnie sytuacja podobna do wcześniejszego boomu na robienie stronek.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 14 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie najbardziej podoba się tworzenie aplikacji hybrydowych - wykorzystanie HTML5, CSS3 i JS wraz z Javą. Takie rozwiązanie jest dobre, jeśli tworzysz aplikację, która będzie np. współpracować z serwerem i działać online.
Ten post edytował lukesh 23.07.2012, 14:36:55 -------------------- Edumemo.pl - Nauka Języków Obcych
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@lukesh
To fajnie wygląda w teorii, gorzej z praktyką. webkit mocno kuleje jeśli chodzi o renderowanie animacji, dla większości użytkowników widoczne są lagi. Css transitions działają dużo lepiej ale ich zastosowanie jest problematyczne. Inna sprawa że niektóre elementy zachowują się inaczej niż na pecetach lub w ogóle nie są wspierane (konia z rzędem temu kto wymusi poprawne zachowanie dla position: fixed) Ponadto chyba z 90% apek to frontendy jakiś webowych interfejsów, czy są natywne czy nie to sprawa drugorzędna. Natywne obecnie mogą zaoferować lepszy look&feel co (przynajmniej dla zboków spod znaku jabłka) jest decydującym argumentem. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 14 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@lukesh To fajnie wygląda w teorii, gorzej z praktyką. webkit mocno kuleje jeśli chodzi o renderowanie animacji, dla większości użytkowników widoczne są lagi. Css transitions działają dużo lepiej ale ich zastosowanie jest problematyczne. Inna sprawa że niektóre elementy zachowują się inaczej niż na pecetach lub w ogóle nie są wspierane (konia z rzędem temu kto wymusi poprawne zachowanie dla position: fixed) Ponadto chyba z 90% apek to frontendy jakiś webowych interfejsów, czy są natywne czy nie to sprawa drugorzędna. Natywne obecnie mogą zaoferować lepszy look&feel co (przynajmniej dla zboków spod znaku jabłka) jest decydującym argumentem. Wszystko też zależy od tego, jakie kto ma doświadczenie. Ja nie znam Javy, a technologie webowe bardzo dobrze. Plusem tworzenia aplikacji w HTML+JS jest przede wszystkim mniejszy czas przeznaczony na pisanie kodu i możliwość szybkiej edycji w przypadku wykrycia błędu, ponieważ aplikację możesz testować bezpośrednio w przeglądarce. Minusem aplikacji webowych są ich ograniczone możliwości, ale z drugiej strony takie aplikacje idealnie nadają się w przypadku przetwarzania dużej ilości danych z serwera. Myślałem kiedyś, żeby nauczyć się Javy, ale nigdy nie mam na to czasu. A ostatnie dane na temat piractwa w Androidzie tym bardziej zniechęcają mnie do uczenia się tej platformy i wolę przeznaczyć swój czas na Windows 8, który oferuje o niebo lepsze wsparcie dla deweloperów od Androida. -------------------- Edumemo.pl - Nauka Języków Obcych
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:23 |