![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Relationship Mapping Metadata
Wyobraźmy sobie teraz sytuację: posiadam duży portal w którego skład wchodzi forum, kalendarz, PW itp. Każda wiadomość musi być powiązana z użytkownikiem, który ją wysłał, tak samo każdy dodany post oraz wydarzenie w kalendarzu - czy równoznaczne jest to z tworzeniem wielu linijek powiązań w "Entity" użytkownika? Ogólnie chciałbym uzyskać możliwości jakie oferuje doctrine odnośnie relacji, ale także powiązania z użytkownikiem definiować wyłącznie w obiekcie post/pw/wydarzenie. PS chyba odpowiednio dokładnie sprecyzowałem problem? ![]() --EDIT-- aha, może to działać na zasadzie że post możemy powiązać z użytkownikiem, ale użytkownika z napisanymi postami już nie. Ten post edytował r4xz 19.07.2012, 12:03:21 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 10 Dołączył: 16.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem problem, ale w dokumentacji Doctrine 2 masz opisane wszystkie typy relacji między encjami.
Są to na przykład jeden do jednego, jeden do wielu i wiele do wielu, zarówno w wersji jedno, jak i dwukierunkowej. Nie powinieneś mieć więc problemu ze zrobieniem tego, co chcesz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...no w końcu to znalazłem, ale co ja się z dokumentacją doctrine namęczę to szkoda gadać (Symfony ma o niebo lepszą). Jeszcze zerknę jak to z propel'em wygląda.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 23:55 |