![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 329 Pomógł: 6 Dołączył: 23.11.2011 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Jak w temacie, czy istanieje jakiś sposób w css zrobić aby można było utworzyć margines dla tekstu dla diva? padding odpada ponieważ tłem jest obrazek i całośc by była nieładna estetycznie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustalasz padding i pomniejszasz wymiary diva o ten padding. Przykładowo jeśli obrazek tła ma 200x200px i właśnie takie nadałeś width i height, to ustalając równomierny padding, dajmy na to 20px musisz odjąć tyle z każdej strony i nadać wymiar diva 160x160px. Drugim sposobem jest background-position: x y tak samo pozycję możesz ustalić samym background.
Ten post edytował b4rt3kk 17.07.2012, 18:08:23 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 329 Pomógł: 6 Dołączył: 23.11.2011 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki działa.
Ale chyba jest problem ponieważ tekst to jest odsyłacz a gdy padding zabiera to pole zmniajszamy obrazek i trzeba celować praktycznie w napis aby kliknąc w odsyłacz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dobrze rozumiem to div jest tłem buttona? Prościej zrobić z odnośnika (a) blok i nadać mu tło:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
To nawet nie jest głupi pomysł ale jak wypozycjonować ten "a" na tle obrazka? I zrobić tak aby tło obrazka też całe tło było tym odsyłaczem.
Ten post edytował GoOx 17.07.2012, 18:22:05 |
|
|
![]()
|
|
Jeśli z a zrobisz display: block wtedy jest to odnośnik w postaci bloku, np o wymiarach 200x50px i wtedy gdziekolwiek by nie kliknąć na nim, nie musi być na tekście to jest to cały czas odnośnik.
To tło co miałeś w divie dajesz w a, nadajesz mu odpowiednie wymiary. Najlepiej by było jakbyś podał fragment kodu HTML+CSS, bo tak to są tylko moje wyobrażenia. ![]() -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Mam coś takiego:
CSS:
Teraz nawet obrazek nie jest wyświetlany. Dobra już sobie poradziłem. |
|
|
![]()
|
|
Przyczyną tego, że obrazek się nie wyświetla może być nieprawidłowa ścieżka?
Nie musisz powtarzać dla hoverów wszystkich tych własności jak dla zwykłego a, wystarczy tło, poza tym lepszym rozwiązaniem jest jeden obrazek pod drugim i dla podświetlenia robisz tylko:
tak dla przykładu. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To, że obrazek się nie wyświetla jest winą tego że źle napisałeś selektory. Powinno być a.p_ziemia a nie a .p_ziemia
Takie małe wtrącenie do pierwszych postów. zawsze możesz też wykorzystać: Kod * { -moz-box-sizing: border-box; -webkit-box-sizing: border-box; box-sizing: border-box; } i możesz zapomnieć o wyliczaniu szerokości z uwzględnieniem paddingów ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 20:29 |