![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej!
Właśnie zainstalowałem sobie środowisko NetBeans na systemie Ubuntu. Ku mojemu zdziwieniu, po zainstalowaniu nie było tam możliwości stworzenia projektu Zend Framework. Miał już ktoś styczność z linuxowską wersją? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Którą wersje zainstalowałeś?
U mnie wszystko działa. Wybór frameworka to ostatni krok przy tworzeniu nowego projektu php. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
u mnie około 60gb i masz wszystko. netbenas i 60gb, ciekawe ![]() po pierwsze musisz mieć netbenasa z wtyczką PHP, następnie zobacz w dostępnych pluginach czy nie ma czegoś traktującego o Zend, na końcu poszukaj w sieci (na stronach netbeans) pluginu do ręcznej instalacji, ale u mnie jest domyslnie zend i symfony do wyboru ![]() -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedy miałem już wszystki zainstalowane (apache, php, mysql) wklepałem w konsoli:
sudo apt-get install netbeans No i coś się tam zainstalowało... Tylko tam nie ma nic związanego z PHP, java tylko. I teraz nasuwa się pytanie jak doinstalować odpowienie komponenty lub skąd wziąć pełnego Netbeans? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://netbeans.org/downloads/index.html
tu wybierasz jaka chcesz wersje java/php czy co uważasz ściagasz wersje na linuxa to pliczek .sh jest zdaje się potem dajesz w terminalu Kod sudo ./nazwa_sciagnietego_pliku do tego może Ci javy zabraknąc, a zainstalujesz ja tak samo jak to |
|
|
![]()
|
|
Cytat sudo: ./netbeans-7.1.2-ml-php-linux.sh: nie znaleziono polecenia Plik jest w katalogu pobrane. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ten dwukropek to po co?
to przejdz do katalogu pobrane i tam to odpal jak masz problemy http://bit.ly/LZG48j ![]() Ten post edytował usb2.0 15.07.2012, 11:14:20 |
|
|
![]()
|
|
terminal mi takie coś zwraca, a wpisuje:
sudo ./netbeans-7.1.2-ml-php-linux.sh -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wejdź do katalogu z plikiem i wpisz: sh ./netbeans
Po tym naciśnij tab, a później enter ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
NetBeans zainstalowny, wszystko PRAWIE pięknie śmiga.
Tworzę nowy projekt Zend Framework, niestety kiedy wybiorę Zend > Run Command zwraca mi błąd: Cytat There is no command available (perhaps error) Zainstalowałem nawet Ubuntu z serwerem i NetBeans na innym komputerze, błąd był ten sam. Nie spotkał się ktoś może z tego typu problemem? Ten post edytował o2w5n778 20.07.2012, 11:08:07 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 24 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Rokitno Szlacheckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodaj katalog z Zenda to PATH lub skopiuj zf.sh do jakiegośkatalogu bin
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 13 Dołączył: 19.06.2011 Skąd: Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem to na windowsie parę dni temu. Musisz mieć path do
./php/ ./zend/bin/ includa: ./zend/library/ Jeśli dalej nie działa, to skopiuj plik "NetBeansCommandsProvider.php" z katalogu ./netbeans/php/zend/ do katalogu ./zend/library/. Dodatkowo ja musiałem stworzyć config i zarejestrować providera ręcznie przez zf.bat (z konsoli). Zastosuj to analogicznie do linuxa i katalogów, jakie są w zendzie/apache na linuxie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To pierwsze to muszę ustawić w PHP.ini, a to drógie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 24 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Rokitno Szlacheckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to zmienna środowiskowa
w .profile dodaj export path=$path:/scieżka/do/zend/bin i sprawdź chmody |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 21:16 |