![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Rozważmy taka rzecz: Mam tabelę userów ( hasło, nazwa, itd.). Każdy user ma prawo stworzyć grupę ( ma też nazwę, id, itd.). I do takiej każdej stworzonej grupy może zapisać się każdy użytkownik. Jak teraz ładnie spiąć to w bazy danych? ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
users [tabela użytkowników]
| conn_users_groups [tabela łącząca użytkowników z grupami - wiele do wielu] | groups [tabela grupy]
Zapytanie możesz rozszerzyć o grupowanie grup po ich rodzajach itp. itd ![]() Ten post edytował CuteOne 13.07.2012, 17:44:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
conn_users_groups [tabela łącząca użytkowników z grupami - wiele do wielu]
ja tą tabelkę mam tak: id_grupy ( PRIMARY), id_user( PRIMARY), uprawnienie. To uprawnienie, to ma mi określić poziom przywilejów, jakie mają użytkownicy w określonej grupie. Może tak być? Tylko jak to sprawdzać. Np. zalogowany user o id= 48 jest w grupie o id 52. Wykonuje jakąś operację, jak sprawnie sprawdzić za pomocą zapytania, czy ma do tego uprawnienia? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:41 |