![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Zacząłem się zastanawiać nad pewnym rozwiązaniem związanym z zarządzaniem danymi przy relacji wiele do wielu. Przy okazji chciałbym poprosić o radę - jakiej struktury tabel lepiej użyć. Najpierw to drugie. Powiedzmy, że mam tabelę produkty: id | nazwa | opis | itd. Produkt dodatkowo może mieć nałożone parametry sklepowe tj. promocja, nowość, wyprzedaż, itp. I pytanie - jakiej struktury użyć w tym przypadku? Rozwiązanie 1 łączące 3 tabele (produkt, parametr, produkt_parametr) Tabela parametry: id | parametr ``````````` 1 | promocja 2 | nowość itd. Tabela produkt: (pomińmy...) Tabela produkt_paramtr id_parametr | id_produkt Dzięki takiej konstrukcji administrator sam może dodawać atrybuty i pozwiązywać z produktami i jest to chyba najlepsza opcja. Druga to taka, aby zrobić wszystko w tabeli produkt i w razie jakby administrator chciał to mu się dorabia... A teraz główne pytanie: Czy jest w Doctrine opcja aby mimo tabel łączonych wiele-wiele używać konstrukcji (np. przy edycji):
I w tym momencie doda do tabeli produkt_parametr odpowiedni wpis. A w przypadku:
Usunie powiązanie z promocją a doda z nowością. Ten post edytował Adi32 13.07.2012, 07:51:19 -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:16 |