![]() |
![]() |
-Pawel89- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Rozpocząłem nauke PHP, dlatego bardzo proszę o zrozumienie i podpowiedź. Napisałem swój pierwszy panel klienta (strona rejestracyjna: login i hasło) oraz strona główna do logowania. Wszystko ładnie działa. Ale głowię się teraz jak to zrobić, żeby każdemu loginowi nadać inną podstronę. Chodzi mi o to, że domyślnie każdemu po zalogowaniu otwiera się strona "page.php", gdzie napisałem "witaj" - i tyle. Jak to najprościej i gdzie zrobić, żeby w zależności od loginu po zalogowaniu użytkownik widział przypisaną mu konkretną podstronę. Czy ustawić to gdzieś w bazie danych? Z góry dziękuję za krótkie wyjaśnienie i pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapisz to w bazie danych i pobieraj przy logowaniu.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
-Pawel89- |
![]()
|
Goście ![]() |
Okej.
W tabeli mam takie pola jak user login i user password. Czy wystarczy tylko dodać nowe pole takie jak user page i tam jako tekst wpisac np "strona1.html" ? Ale jak przy logowaniu zdefiniować, żeby otwierał właśnie tą strone ? Kurcze przeszukałem naprawde wiele wątków i wypowiedzi, ale nie moge tego znaleźć. Czy moge prosić o jakąś podpowiedź? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, nowe pole będzie ok. Przy logowaniu pobierasz zawartość tego pola, tak jak login z bazy i... jak chcesz może być tak:
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
-Pawel89- |
![]()
|
Goście ![]() |
Bardzo dziękuję, wszystko rozumiem.
A czy mógłbym Cię poprosić o jeszcze jedną (ostatnią już podpowiedź): Mianowicie, bardzo wygodnie dla mnie, gdyby podstrona nazywała się tak samo jak login klienta. I mam te dwa pola przy rejestracji: Login i Hasło (user_login , user_password). Stworzyłem już w bazie pole user_page Mój kod odpowiedzialny za dodawanie danych nowego użytkownika do bazy to mysql_query("insert into users values(NULL, '".htmlspecialchars($_POST["login"])."', '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."')"); Jak zrobić, aby to samo pole (login) dodało też wpis do pola "user_page" ? |
|
|
![]()
|
|
Coś takiego, jeśli pole "userpage" jest ostatnie, to dane też podstawiasz w kolejności. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
-Pawel89- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ehh, śliczne dzięki
![]() wszystko działa ale... jeśli wpisuję login "marek", dodaje mi się do pola user_page również "marek" to też wczytuje się podczas logowania... ale kieruje mnie to na stronę www.mojadomena.pl/marek Brakuje końcówki " .html " Jak to przeskoczyć to już zupełnie nie wiem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował !*! 29.06.2012, 22:20:22 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 11:16 |