![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 7 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, ostatnio na serwerze aktualizowałem php do wersji 5.4 i napotkałem na pewien błąd. Otóż podczas użycia funkcji imagejpeg() wyskakuje mi błąd:
Cytat ErrorException: Warning: imagejpeg(): Invalid 2nd parameter, it must a filename or a stream in ... Czy ktoś może spotkał się z tym już? W poprzednich wersjach chodziło ale musiałem na serwerze zaktualizować wersję php do nowszej i wtedy zaczęło się kaszanić... czekam na jakieś odpowiedzi:) z góry dziękuję -------------------- Pomogłem? Kliknij "Pomógł".
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Z obiektówką to nie ma żadnego związku. Patrz gdzie piszesz. Przenosze
2) Blad ci chyba wyraźnie mówi co jest nie tak. Drugi parametr ma być nazwą pliku. Skoro u ciebie nie jest to nie jest błąd z imagejpeg a raczej ze zmienną, którą wkładasz do imagejpeg - tam wiec szukaj błędu -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 7 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt, rzeczywiście pomyliłem dział... sorki.
Ale inną sprawą jest to, że na lokalnym serwerze mam tak samo wpisany kod i nie wypluwa błędu... Wszystko leci dobrze... -------------------- Pomogłem? Kliknij "Pomógł".
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Czytać umiem.... zrozumiałem to już po pierwszym poście ze kiedyś ci działało a teraz nie działa.
A teraz ty czytaj ze zrozumieniem: Błąd jest ze zmienną którą wkłądasz do image. Z jakiegoś powodu się ona psuje, zapewne z powodu innych ustawień serwera. Niestety wróżką nie jestem i bez kodu nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć. Musisz więc łaskawie poszukać czemu ona się psuje. Pomoże ci w tym ten temat, który wyjasnia banalne debugowanie kodu: Temat: Jak poprawnie zada pytanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wszystko zrozumiałem... spokojnie...
tutaj jest kod na którym wykrzacz się skrypt: Kod public function resize($file) { $new_width = 100; $new_height = 100; list($width, $height) = getimagesize($file); $canvas = imagecreatetruecolor($new_width, $new_height); switch($this->getExtension()) { case 'jpg': $org = imagecreatefromjpeg($file); break; case 'gif': $org = imagecreatefromgif($file); break; case 'png': $org = imagecreatefrompng($file); break; } imagecopyresampled($canvas, $org, 0, 0, 0, 0, $new_width, $new_height, $width, $height); print_r($file); switch($this->getExtension()) { case 'jpg': imagejpeg($canvas, $file, 100); break; case 'gif': imagegif($canvas, $file); break; case 'png': imagepng($canvas, $file); break; } } zaś to zawiera zmienna file: Cytat Symfony\Component\HttpFoundation\File\UploadedFile Object ( [test:Symfony\Component\HttpFoundation\File\UploadedFile:private] => [originalName:Symfony\Component\HttpFoundation\File\UploadedFile:private] => 4fb133bc5c0fa.jpg [mimeType:Symfony\Component\HttpFoundation\File\UploadedFile:private] => image/jpeg [size:Symfony\Component\HttpFoundation\File\UploadedFile:private] => 13195 [error:Symfony\Component\HttpFoundation\File\UploadedFile:private] => 0 [pathName:SplFileInfo:private] => /tmp/php3ymB5r [fileName:SplFileInfo:private] => php3ymB5r )
-------------------- Pomogłem? Kliknij "Pomógł".
|
|
|
![]()
|
|
No i widać że $file to obiekt, a ma być nazwą pliku lub stream.
Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl. Może w innej wersji ten obiekt jest rzutowany na string przy pomocy metody toString i dlatego gdzie indziej ci działa. No ale to dziwne, bo ty zaktualizowałeś php do 5.4 a tam takie rzeczy powiny raczej działać -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No mimo wszystko już funkcja nie zgłasza błędu ale teraz jakimś cudem nie zmienia rozmiaru obrazka...
-------------------- Pomogłem? Kliknij "Pomógł".
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 01:59 |