![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 36 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem. Napisałem sobie prostą funkcję do wczytywania class. W ten sposób dodaje np class_connect.php, itd. Problem w tym, że jeżeli dodam kolejny plik z funkcją, która wymaga połączenia z bazą otrzymuję komunikat:
Cytat Warning: ibase_query() [function.ibase-query]: invalid database handle (no active connection) in D:\Programy\WebServ\httpd\fine\class\class_getnr.php on line 13 Warning: ibase_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid Firebird/InterBase result resource in D:\Programy\WebServ\httpd\fine\class\class_getnr.php on line 15 Funkcja do łączenia się z bazą fdb wygląda następująco:
Jak przerobić funkcję by połączenie "docierało" do pozostałych funkcji? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam. ---------------------------- Ok, troszeczkę poczytałem i wiem już wstępnie co robię nie tak. Pytanie do osób, które piszą obiektowo. Jak odwołać się do klasy class_connect() w innym pliku? Próbowałem z $this->class_connect = $db; jednak nadal otrzymuje ten sam komunikat.
Ten post edytował kristaps 15.06.2012, 00:00:34 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zostaw obiektówkę jeżeli jej nie rozumiesz bo tylko (co widać) narobisz sobie problemów. Wrzuć kod połączenia z bazą do plików db_connect.php a go zaincluduj w index.php.
ps. poczytaj trochę o obiektówce bo samo "class", "this" i "public" to nie oop |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym co mówi CuteOne, używaj include_once i require_once.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 36 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za rady. W całości chodzi tylko oto by móc każdą większą funkcję aplikacji trzymać w osobnym pliku, wtedy łatwiej mi to kontrolować.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:14 |