![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Próbuję pobrać dane z tabeli bazy danych H2. Korzystam z tego kodu:
Niestety wyświetla mi się tylko "Połączyłem się z bazą". A dane z tabeli już nie. Tabela jest stworzona, ma dwie kolumny i 3 wiersze. Próbowałem też takiego kodu:
Tyle że tu wyskakuje: Testowy.php:16: Fatal Error: 'execute' is an unknown method of false. Jeśli nawet usunę linijkę
To nic się nie wyświetla Ten post edytował Mutak 25.05.2012, 14:05:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
prepare() zwraca ci false czyli masz błąd. Wyświetl teraz ten błąd a dowiesz sie co masz źle.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, a da się sprawdzić jaki to błąd? Teoretycznie połączenie z bazą mam, tabela istnieje, dane też w niej są więc nie bardzo rozumiem co jest nie tak...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jakby nie można było zobaczyć błędu to bym ci głupio nie pisał, że masz go wyświetlić..... rety....
PDO zawiera numer oraz tekst błędu. Teraz zajrzyj do manuala i zobacz gdzie to jest zawarte w pdo. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Hm, myślałem, że zawarty try/catch wyświetli błąd, lecz no okazało się, że nie. Zmieniłem:
Co dało efekt: Cytat Ścieżka\Test.php:14: Warning: function 'PDOException' has 2 required arguments, but only 1 were provided SQLSTATE[SQLSTATE[42S02]: Tablela "TESTOWA" nie istnieje Table "TESTOWA" not found; SQL statement: SELECT id,nam FROM TESTOWA [42102-153]]: null Ścieżka\Test.php:14: Fatal Error: Method call 'execute' is not allowed for a null value. Jakiś progress jest, ale z tego wynika, że nie podłączył się do bazy danych :/ |
|
|
![]()
|
|
Jakby się nie podłączył do bazy to byś dostal wyjątek ze nie moze się podłączyć, a nie ze tabela nie istnieje.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jest tak jak mówisz, podłączył się do bazy danych.
Ogarnąłem już, przez cały czas myślałem, że jak w new PDO jest na końcu testDB, to i baza danych nazywa się testDB, a przecież w context.xml testDb to tylko nazwa, a baza danych to w rzeczywistości test. już pobiera mi dane, dodaje tabele, usuwa więc już powinienem ogarnąć resztę. Dzięki wielkie nospor, wystarczyło dobrze wgłębić się i odczytać błędy i po problemie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 21:03 |