![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Nie tak dawno zrobiłem stronę w całości poświęconą creepypastom. Chciałbym poznać opinie co należy poprawić, co zmienić, co się podoba?
Adres strony: www.upiorne.pl Ten post edytował Teppic 6.05.2012, 21:11:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strona całkiem fajna, jednak dość ciężko się ją czyta. Nie wiem, czy jest to spowodowane zbyt małym kontrastem między tłem i literkami, czy wielkością czcionki, a może interlinią... zrobiłem mały test na Firebug i jak dla mnie idealnie jest:
.ramkaztrescia - line-height: 1.5 .tresc_art - color: #999 Stronę o niebo lepiej się czyta, a zachowuje dobry klimat. Kolorów jako tako nie warto oceniać, bo każdy ma inny gust. Kolorystycznie strona mi się podoba, ale kojarzy bardziej z czarnym humorem niż czymś upiornym. Jednak to tylko moje odczucia ![]() Co do kodu to sporo CSSów nie wydzieliłeś do osobnego arkusza stylów, poza tym strona przypomina niekończący się zbiór DIVów. Więcej semantyki kodu.
http://www.w3schools.com/tags/tag_img.asp - zauważ, że parametr border ma status deprecated. Obecnie używa się do tego CSSów:
Używałeś jakiegoś edytora WYSIWYG? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za uwagi!
Może faktycznie powinieniem popracować jeszcze nad kolorem czcionki, ten aktualny kolor po prostu wydzieliłem metodą prób i błędów. Dałem taki jaki mi się podoba. Miał być biały ale trochę taka czcionka świeci po oczach;). Cytat Co do kodu to sporo CSSów nie wydzieliłeś do osobnego arkusza stylów, poza tym strona przypomina niekończący się zbiór DIVów. Więcej semantyki kodu. Zawsze miałem problem z tymi divami, poza tym ta strona to skrypt zrobiony na moje zamówienie i to za czasów gdy jeszcze nie znałem za dobrze CSS;). Teraz jest już lepiej o wiele i dużo rzeczy musiałem poprawiac po tym "webmasterze". Miedzy innymi wlasnie poprzenosiłem style do zewnetrznego arkusza(jak widac nie wszystkie, ale pracuję nad tym). Ten "border" z img oczywiscie usunę. Po prostu nie zauwazylem tego. Jesli chodzi o edytory WYSIWYG to do edycji uzywam jedynie Notepad2! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak tak, wiem, ze bialy swieci po oczach, domyslilem sie po co ten zabieg. Jak wspomnialem u mnie byla gitara na #999
![]() Ogolnie wazne, ze pracujesz nad umiejetnosciami. A zapytalem, czy nie uzywales edytora WYSIWYG, bo niektore fragmenty strony przypominaly mi ten wygenerowany kod, a jesli to Ty go pisales, to faktycznie popracuj nad tym ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
te elementy menu z hoverem moze przerob na sprity, bo jak sie mysza na jedzie to czasem nic nie widac
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
usb2.0 nie widać tylko podczas ładowania, a co masz na myśli ze spritami ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak podczas ładowania, nie wyraziłem sie dokladnie;)
no jak to co mam na mysli, jedną grafikę z całym menu i hoverami, dzięki temu jest jeden request tylko i pewnie sama grafika zajmie mniej - no i zniknie ten problem z łądowaniem ze nie widać przez sekunde http://css-tricks.com/css-sprites/ Ten post edytował usb2.0 8.05.2012, 11:11:49 |
|
|
![]()
|
|
Kostek, ten kod był dla mnie robiony na zamówienie;). Teraz sporo już poznałem php i sam go troche dopiesciłem i wyedytowałem na potrzeby mojej kolejnej strony;). Być może tamten "webmaster" uzywał WYSIWYG. Nie wiem tego.
USB, dzięki... Chyba faktycznie przerobię sobie to menu na sprite'y bo też trochę to ładowanie obrazków na hover mnie "rozprasza";). Strona jest w fazie beta, więc cały czas wnoszę drobne poprawki. Dziękuję za wszelkie pomocne opinie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czemu ale wygląda strasznie ubogo...
-------------------- Polecam sklep: http://www.sklep.tablitek-pro.pl/
A żeby zgubić brzuszek... tylko sprzęt fitness. |
|
|
![]()
|
|
Witam ponownie! Stronka przeszła mały lifting, opinie mile widziane;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2013 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Strona ok,
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Świetna strona, już mam co robić w pracy
![]() Jedna kwestia, na artykułach nie zmienia się title strony -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:19 |