![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Czernin- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Mam małą stronkę, na której można dodawać fotki. I mam mały problem. Po dodaniu zdjęcia, wyświetla się miniaturka. Chodzi o to, żeby fotki do rozmiaru np. 600 X 600 wyświetlały się w skali 1:1, a wszystkie powyżej tego rozmiaru były zmniejszane do 600 X 600 z zachowaniem skali. Chcę tak zrobić, bo jak ktoś doda fotkę 3000 X 3000 to nie zmieści się na ekranie. Proszę o pomoc! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 13 Dołączył: 20.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz użyć funkcji z grupy imagecreatefromXXX - najpierw rozpoznajesz typ pliku, a później tworzysz na podstawie tego typu obraz:
sprawdzasz wymiary obrazu funkcjami imagesx() i imagesy(). jeśli któryś z wyników jest większy niż 600, idziesz dalej. tworzysz nowy, pusty obraz.
później kopiujesz z jednego obrazu do drugiego zawartość (imagecopyresized()). obliczeń Ci nie będę dawał, bo są łatwe. po zakończeniu obróbki drugiego obrazu puszczasz go przez imagejpeg() i wszystko śmiga. http://www.php.net/manual/en/ref.image.php |
|
|
-Czernin- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
A jest może jeszcze inny sposób niż ten opisany wyżej? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 05:43 |