![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 1 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: SZCZECINEK Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich. Ostatnio napisałem skrypt rejestracji, logowania itp. I chciałbym prosić, was o poradę bo o ile wszystko mi działa tak nie jestem pewien czy poprawnie stosuje, niektóre rzeczy.
header , session, !tytul, 1. Czy o to mniej więcej chodzi z kodowaniem hasła przy mdl5? Podczas tworzenia użytkownika jest kodowane i podczas logowania również aby sprawdzić czy pasują. 2. Czytałem, że header i session mają być wysłane do przeglądarki przed wysłaniem jakiegokolwiek tekstu. Czy mam rozumieć, że te 2 rzeczy powinny być umieszczone jeszcze jakoś przed znacnzikiem <html>? Bo wtedy wydaje mi się, że trochę więcej zabawy by mogło być. 3. Taki fragment kodu "if(!$value_password)" z pliku rejestracja , który ma sprawdzać czy użytkownik podał hasło. Czy poprawnie to jest zrobione ? I jak zrobić, aby taki komunikat wyświetlał się po wysłaniu formularza. Tymczasem jużpo wejściu na strone widnieję ostrzeżenie. 4. I ogólnie chciałbym prosić, o jakieś wskazówki, które pomogłyby mi w dalszym rozwjou . Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź. Logowanie
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 5 Dołączył: 10.12.2011 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przelatując oczami, wydaje mi się, że jest okej.
Odnośnie komunikatów, robisz sobie np. coś takiego -
Wtedy wywołujesz sobie zmienną $info tam gdzie uważasz. Ten post edytował Lorum3 10.04.2012, 20:36:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 1 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: SZCZECINEK Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Mam problemy z tym jeżykiem. Jak pisałem w inncyh to jakiś znaczek był źle i już kod nie działał. A tutaj bardzo często czy dam '' czy "" to i tak działa i mam serie dylematów
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 5 Dołączył: 10.12.2011 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problemy z tym jeżykiem. Jak pisałem w inncyh to jakiś znaczek był źle i już kod nie działał. A tutaj bardzo często czy dam '' czy "" to i tak działa i mam serie dylematów ![]() Małpki stosuj w wersji produkcyjnej tylko i wyłącznie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj.
Odpowiadając na pytania: 1. Uznaje się powszechnie, że czysty md5 nie jest w pełni bezpieczny. Poprawę bezpieczeństwa zapewni Ci już SHA1. Dodatkowo polecam poczytanie o generowaniu "soli" do hasła. 2. Inicjalizację sesji oraz funkcję header() stosujemy przed jakimikolwiek znakami przesłanymi do klienta. To oznacza, że także przed jakimkolwiek HTML-em. Twój skrypt posiada luki SQL Injection. Jeśli chcesz używać PHP to musisz nauczyć się co to jest i jak się zabezpieczać(sprawdź także XSS). Użyta przez Ciebie funkcja header() zawiera błędny nagłówek poczytaj o niej w manualu(header). Nie powinieneś zbyt pochopnie używać kodu w stylu if(!$zmienna). Czasami wynik może być zaskakujący. Więcej tutaj. Kod jest dobry jeśli dopiero się uczysz, ale nie wystarczający, aby budować coś dużego za jego pomocą. Poczytaj o MVC. Powodzenia. -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 11:35 |