![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 369 Pomógł: 2 Dołączył: 1.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, robie instalatora ksiegi gosci opartej na mysql i teraz w instalatorze mam takie cos:
W tym kroku instalacji sprawdzimy połączenie z bazą danych. Należy wypełnić poniższy formularz: Host: Nazwa bazy danych: Nazwa użytkownika bazy danych: Hasło do bazy danych: Powtórz hasło do bazy danych: Prefiks Tabeli: No i po dwukropkach sa pola i w pliku functions.php mam funkcje do laczenia sie z baza. I chce zrobic tak aby po sprawdzeniu czy nawiaze polaczenia z baza danych te dane: localhost, user, password i nazwa bazy danych sie wpisywaly w plik functions, ma ktos jakas idee? ktos pomoze? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 369 Pomógł: 2 Dołączył: 1.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak, ale przeciez to musi zostac w tym pliku "na zawsze"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
no tak, ale jak pokazac mu w ktorym miejscu wstawic to w ktorym to a w ktorym to?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapoznaj się z operacjami na plikach.
Po wysłaniu formularza zapisz do pliku gotowy kod z podstawionymi danymi. |
|
|
![]()
|
|
a jezeli mam gotowy plik z funkcjami, to moge go edytowac i na samym poczatku dodac funkcje laczenia sie z baza danych bez suwania reszty?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 17 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób to tak jak w phpBB - podczas instalacji plik config.php jest pusty. Po dokonaniu instalacji i sprawdzeniu czy połączenie jest OK, edytuj ten plik, tworząc w nim zawartość:
W functions.php zrób require_once('config.php') i wypełnij dane do łączenia ww. zmiennymi. |
|
|
![]()
|
|
Majkelo, o to wlasnie chodzilo!
![]() ![]() No tak,ucieszylem sie za szybko ;p Wiec: instalator sprawdza czy polaczone z baza danych i zapisuje do pliku config.php dane:
No i w pliku config rzeczywiscie jest:
no i funkcje:
No i teraz wszedzie gdzie includuje functions.php to wyswietla mi sie: localhost = localhost; guestbook = guestbook; guestbook_user = guestbook_user; password = password; guestbook_ = guestbook; |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:38 |