![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam następujący problem: importuję dane z pliku csv poprzez LOAD DATA następującym poleceniem: LOAD DATA LOCAL INFILE '/dane.csv' INTO TABLE dane FIELDS TERMINATED BY ';' LINES TERMINATED BY '\n' IGNORE 1 LINES Wszystko ładnie zapisuje się w bazie, no prawie wszystko, bo w miejscu polskich znaków pokazuje się '?'. Na pewno sprawa dotyczy kodowania znaków, ale nie wiem, w którym miejscu. Próbowałem już kilku rozwiązań włącznie z ustawieniem utf8 dla całej bazy, ale ciągle bez zmian. Ma ktoś jakiś pomysł? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz spróbować zapisać dane jako latin1, a importować jako UTF. Kilka razy miałem podobną sytuację. Zazwyczaj przy eksporcie jako latin1 i próbach importu w różnych kodowaniach pomagało. Ale warunkiem był najpierw eksport danych jako latin1.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/load-data.html
linijka z [CHARACTER SET charset_name] - i odpowiednia deklaracja powinno pomoc -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:25 |