![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 10 Dołączył: 5.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, nie mam zielonego pojęcia gdzie mogę to napisać, uznałem, że Przedszkole będzie najlepsze.
Mam string Cytat Login:Password@method=arg1#arg2#arg3 I chce wszystko pobrac do tablicy. Mam problem z ostatnia częścią, przy takim regexie: Cytat ^([\w]*):([\w]*)@([\w]*)=([\w\d]*) pobiera Cytat 1. Login 2. Password 3. ban_check 4. arg1 Muszę pobrać wszystkie argumenty, a ilośc ich jest zmienna. Nie wiem jak mogę "zapętlić" ostatnią część by pobierało wszystkie argumenty. Ktoś robił takie coś w wyrażeniach regularnych? Czy łatwiej będzie użyć explode? Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli potrzebujesz rozbić ciąg, to najlepiej użyć do tego preg_split, zamiast masy explode. preg_match tego nie zrobisz, tak mi się przynajmniej wydaje, głównie z uwagi na zmienną ilość elementów które mogą zostać dopasowane.
Wynik: Kod Array
( [0] => Login [1] => Password [2] => method [3] => arg1 [4] => arg2 [5] => arg3 ) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zapytam inaczej. Dlaczego nie użyjesz standardu URL?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 10 Dołączył: 5.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@wookieb
Faktycznie, nie pomyślałem o tym (może dlatego, że to nie protokół HTTP ani nic podobnego). Co prawda i tak nie użyję standardu URL (bo pewnie teraz znajdę łatwiejsze rozwiązanie), ale nasunąłeś mi kilka pomysłów, dzięki wielkie ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
URL nie dotyczy tylko http ale jest to uniwersalny format opisu adresu zasobu.
Format: Kod [schemat]://[uzytkownik]:[haslo]@host/sciezka?parametr=1¶metr=2 Używasz wtedy parse_url i masz wszystko co chcesz. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:03 |