![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 2 Dołączył: 14.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam zalezy mi na zrobieniu dwupoziomowego drzewa kategorii Kategoria podkategorie ale tak abym np po wybraniu
ciasta torty ---jednopietrowe ---dwupietrowe ---trzypietrowe placki ciasteczka lub : ciasta torty placki ciasteczka ----okragle ----z kremem ----z cukrem ----z czekolada wafelki by po kliknieciu wyswietlaly sie podkategorie PLIZ niech ktos mi pomoze bo zupelnie nie wiem jak to ugryzsc tongue.gif |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 2 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem że chcesz aby Ci ktoś zrobił tą tabele do przechowywania oraz jakiś skrypt który będzie pobierał te dane odpowiednio je przetwarzał i wyświetlał
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Budujesz albo 2 tabele
kategorie: -id -nazwa -opis (opcjonalnie) podkategorie -id -nazwa -opis (opcjonalnie) -parent_id (to bedzie podlinkowanie podkategorii do ID dzialu) Ew. 1 tabela: kategorie -id -nazwa -opis -parent_id jesli parent_id = 0, to kategoria jest najwyzej, w Twoim przypadku ciasta, torty, placki, ciasteczka. Niektorzy dodaja jeszcze pola left i right, co jest zdecydowanie wydajniejsze przy duzej ilosci dzialow, ale trudniejsze do wykonania. A jak zrobic wyswietlanie? Po prostu, na listach: Potem sobie ustawiasz display: none na wszystkie podkategorie i skryptem display: block w zaleznosci od klikniecia. Najlatwiej z jQuery, ale czysty JS tez da rade latwo zrobic. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:29 |