Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

40 Stron V  « < 20 21 22 23 24 > »   
Closed TopicStart new topic
> Wybór Frameworka.
CzarnyGsm
post 1.09.2011, 14:00:38
Post #421

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Który framework posiada obszerniejszą dokumentację i jest rozwijalny? Zend czy Symfona2? ~jacobson, mówisz, że Zend nadawałby się na duży portal, tak?
Go to the top of the page
+Quote Post
IceBeast
post 29.09.2011, 17:01:55
Post #422

-----

Cześć.
Moich sił w PHP próbowałem od jakiegoś roku, ale dopiero od tygodnia wziąłem się za to "na poważnie". Ogólnie umiem już teraz praktycznie wszystko, z funkcjami mam tylko małe problemy. Do tej pory wszystko pisałem z palca, bez żadnych frameworków czy systemów szablonów.
Ale wszystkie poważniejsze skrypty używają zenda i/lub smarty. Czy warto się za to zabierać? Bo do tej pory sobie dołączałem header.tpl, footer.tpl, dodawałem pare elementów w środku i wszystko było ok.
Gdybym chciał zacząć używać np. smarty to jak to uzgryźć? Są może jakieś poradniki czy coś? Bo szukałem, ale nic nie znalazłem. Dokumentacja wiem że jest, ale wolę jakieś poradniki czy przykłady "na żywo" wink.gif

Z góry dziękuję za odpowiedzi tongue.gif
+Quote Post
92nasti
post 29.09.2011, 21:16:57
Post #423

-----

Umiesz wszystko po tygodniu?! Boże, geniusz! Stary, wysyłaj papiery do NASA!

Tak na poważnie, odpowiedz sobie na dwa pytania:

1. Umiem strukturalnie napisać CMS?

2. Jak się do tego zabiorę?

No właśnie, więc najpierw poświęcić spory czas pisząc jakieś aplikacje strukturalnie, a potem zapoznaj się z programowanie obiektowym i spróbuj przepisać swoją aplikację.
+Quote Post
CuteOne
post 29.09.2011, 21:27:17
Post #424

-----

92nasti no bez przesady.. wspomniał, że pisze już od roku. A nauka PHP (składnia, podstawowe działania) to ~2 tygodnie...

Wracając do tematu... zawsze warto poznawać nowe rzeczy bez względu na to czy będą przydatne czy nie... nie ważne czy to Zend Framework czy Smarty.

ps. co ma pisanie durnych CMSów do umiejętności programowania?? o.O

Ten post edytował CuteOne 29.09.2011, 21:27:58
+Quote Post
skowron-line
post 29.09.2011, 22:24:23
Post #425

-----

Smarty sobie odpuść albo zobacz tak po łepkach żeby się tylko orientować że coś takiego jest i do czego służy, jak ktoś Ci każe zrobić coś w smarty to już coś będzie Ci świtało i będziesz wiedział gdzie szukać informacji na ten temat (looknij manual). Możesz napisać CMS/CRM i inne 3 literowe skróty ale to są twoje twory które ty przemyślałeś, a najwięcej się dowiesz o swoim programowaniu jak ktoś CI narzuci coś do pisania według jego reguł.

--------------------
I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy.

QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam
http://www.phpbench.com/
+Quote Post
_chris_
post 28.06.2012, 07:19:14
Post #426

-----

Chciałbym się przyłączyć do tematu i poprosić o pomoc. W sumei do tej pory pisałem strukturalnie, potem już zacząłem (może nie w pełni) ale już obiektowo. No i teraz tak zacząłem czytać o tych frameworkach i nie wiem za naukę którego się wziąć smile.gif Zend mnie jakoś odpycha. Nie wiem czemu ale po przeczytaniu kilku tutków i czegoś z dokumentacji mnie odrzuciło:)

Mam teraz napisać stronkę na której użytkownik będzie mógł dodawać swoje zdjęcia, wpisy, filmy, dodatkowo mieć swoich znajomych, oceniać zdjęcia, jakiś prosty system wiadomości, panel konfiguracyjny, wersje językowe różne, przyszłościowo templatki.

Poczytałem trochę o cakePhp i w sumie on mi przypadł do gustu. Ale z tego co widzę jest raczej rzadko używany. Może Kohana albo CodeIgniter. Co proponujecie dla początkującego? Obiektowe programowanie znam bardzo dobrze, ale bardziej z języków java i c# smile.gif Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam
+Quote Post
skowron-line
post 28.06.2012, 09:19:29
Post #427

-----

@_chris_ polecam Kohane, wprawdzie dokumentacja jest marna, no ale sam kod nie jest zwiły więc przeglądając źródła jesteś w stanie rozwiązać każdy problem.

--------------------
I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy.

QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam
http://www.phpbench.com/
+Quote Post
!*!
post 28.06.2012, 10:57:35
Post #428

-----

Cytat
Poczytałem trochę o cakePhp i w sumie on mi przypadł do gustu. Ale z tego co widzę jest raczej rzadko używany.

W Polsce. Skoro przypadł Ci do gustu, to nie ma się nad czym zastanawiać.

Cytat
Może Kohana albo CodeIgniter. Co proponujecie dla początkującego?

Zacznij od CI. Myślę że w nim lepiej opanujesz zasady pracy z FW, jest też dobrze (tzn łopatologicznie) opisany. Później Kohana itd.

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
thek
post 28.06.2012, 11:20:17
Post #429

Grupa: Moderatorzy

Zależy na co się nastawia... CI i Kohana przewijają się co jakiś czas w ogłoszeniach o pracę (CI ciutkę częściej, ale niewiele). Problem w tym, że CI, nawet w najnowszej wersji, przy przeglądaniu kodu średnio od strony OOP wygląda. HMVC jednak może nieco pogubić tych siedzących mocno w strukturalnym programowaniu. No i ta ilość zmian w core FW nawet pomiędzy gałęziami mniejszymi dla wersji 3.x może trochę krwi napsuć, gdyż kod trzeba poprawiać. Mimo wszystko jednak ku Kohanie bym się skłaniał, bo jest bliższa nowszych frameworków pokroju Zenda czy Symfony i łatwiej z niej na nie w przyszłości będzie przeskoczyć. Na pewno kuleje dokumentacja czy obsługa pewnych rzeczy. Ja przykładowo wczoraj się motałem jak za pomocą query buildera operować na kolumnie typu SET. Niech ktoś spróbuje ustawiać lub usuwać więcej niż 2 wartości w niej jednym zapytaniem ten zrozumie o co mi chodzi. Bez odwoływania się do operatorów bitowych oraz DB::expr nie ma w zasadzie możliwości. Wpisywanie całego zapytania na pałę do metody query pominę milczeniem, bo nie zawsze jest możliwe.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
_chris_
post 28.06.2012, 11:37:13
Post #430

-----

Czyli z tego co widzę nikt Cake nie poleca:) zacząłem coś robić w CI, trochę w cake teraz jeszcze tutaj polecacie Kohana mam mętlik jak nic:) Muszę jeszcze w takim razie porównać wszystko
+Quote Post
Szymciosek
post 28.06.2012, 11:43:18
Post #431

-----

Sam musisz sprawdzić każdy framework, obierz sobie za cel jakąś wymyśloną przez siebie aplikację i spróbuj ją napisać w każdym z FW, a wtedy trafisz na swój odpowiedni.
+Quote Post
kleus
post 28.06.2012, 12:20:53
Post #432

-----

a ja wlasnie polecam Cake. Ma bardzo prosty system ACL, wspaniała konsole i chyba najlepsza dokumentacje (najlepiej opisana).
+Quote Post
Szymciosek
post 28.06.2012, 13:38:19
Post #433

-----

Polecanie polecaniem, ale każdy programista, który zna jakiś język wie, że w każdym FW jest inaczej wszystko, dokumentacja też jest ważna owszem, kohana niestety nie posiada jako takiego poprowadzenia użytkownika od początku do pierwszego ładnego projektu, przynajmniej ja odebrałem takie wrażenie.
+Quote Post
_chris_
post 28.06.2012, 13:51:14
Post #434

-----

Na pewno macie jakieś doświadczenie w pisaniu większych aplikacji, może polecicie coś do napisania takiego fotobloga jak pisałem wcześniej? Trafiłem na chyba dośc fajnego bloga do kohany http://www.blog.kohany.com/ W sumie tam jest co mnie interesuje, logowanie, templatki, wielojęzyczność. Nie mam zamiaru zawodowo dzień w dzień pracować w php, ale czasami się trafia do zrobienia projekt, który potem ma być rozwijany i wtedy bym chętnie korzystał z frameworków. Książka do CakePHP też jest całkiem fajna. Jak już, to chcę się nauczyć jednego i w nim sie ewentualnie rozwijać, a nie uczyć się wszystkich smile.gif Może podpowiecie co będzie lepsze do takiego produktu co pisałem
+Quote Post
!*!
post 28.06.2012, 13:54:25
Post #435

-----

Cytat
Może podpowiecie co będzie lepsze do takiego produktu co pisałem

Cokolwiek. FW nie ma tu znaczenia.To Ty jako koder masz się czuć w tym dobrze.

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
Szymciosek
post 28.06.2012, 14:06:10
Post #436

-----

Cytat(!*! @ 28.06.2012, 14:54:25 ) *
Cokolwiek. FW nie ma tu znaczenia.To Ty jako koder masz się czuć w tym dobrze.

Dlatego tak jak napisałem wyżej, musisz spróbować swoich sił przy napisaniu jakiejkolwiek aplikacji w różnych FW
+Quote Post
lukas1986s
post 25.08.2012, 23:55:21
Post #437

-----

Witam wszystkich.

Chciałbym dołączyć się do w/w tematu. Jaki FW polecacie na początek pracy z PHP - CI lub Kohana czy od razu zacząć bawić się czymś poważniejszym tzn. ZF lub Symfony questionmark.gif

Pozdrawiam

Ten post edytował lukas1986s 25.08.2012, 23:56:47
+Quote Post
mccd
post 26.08.2012, 01:11:55
Post #438

-----

Jeśli chodzi o naukę polecam CI, świetna dokumentacja, dużo materiałów w sieci.
+Quote Post
untorched
post 26.08.2012, 01:59:27
Post #439

-----

Moim zdaniem Kohana nie jest czymś mniej poważnym niż np. Zend czy Symfony. Budowanie aplikacji w każdym z tych frameworków różni się, więc to kwestia wybrania najwygodniejszego dla siebie. Ja polecam Kohanę na początek, ponieważ jest łatwa, miła i przyjazna, a później to może Zend. Ile ludzi tyle opinii smile.gif
+Quote Post
lukas1986s
post 26.08.2012, 09:26:03
Post #440

-----

no to zabieram się za Kohanę, a później Zend itd. Dzięki i pozdrawiam.

Ten post edytował lukas1986s 26.08.2012, 09:28:25
+Quote Post

40 Stron V  « < 20 21 22 23 24 > » 
Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:38