![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem (z książki i nie wiem czemu nie działa), tworzę sobie bazę danych w MySQL:
Następnie chcę ją wypełnić danymi :
I pomimo tego, że pojawia się komunikat, że dane zostały wstawione poprawnie pojawia się też błąd: Notice: Undefined variable: type in C:\wamp\www\moviedata.php on line 23 Notice: Undefined variable: people in C:\wamp\www\moviedata.php on line 35 czyli w linijkach: $results= mysql_query($type) or die (mysql_error()); $results=mysql_query($people) or die (mysql_error()); Czy ktoś dostrzega dlaczego ? Przykład jest z książki, właśnie ją przerabiam ale idzie mi średnio właśnie z uwagi na takie kwiatki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie: ".
a: "; Instrukcje konczy się średnikiem a nie kropką. Patrz jak przepisujesz. Mowię o ostatnim ". czyli nie: $type="INSERT INTO movietype (movietype_id, movietype_label) ". "VALUES (1, 'Science-fiction').". "(2,'Dramat').". "(3,'Przygoda').". "(4,'Wojenny').". "(5,'Komedia').". "(6,'Horror').". "(7,'Akcja').". "(8,'Dla dzieci').". a: $type="INSERT INTO movietype (movietype_id, movietype_label) ". "VALUES (1, 'Science-fiction').". "(2,'Dramat').". "(3,'Przygoda').". "(4,'Wojenny').". "(5,'Komedia').". "(6,'Horror').". "(7,'Akcja').". "(8,'Dla dzieci')."; Analogicznie reszta -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstyd się przyznać. Poprawiłem na średniki. Teraz za to mam taki błąd:
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '.(3, 'Wielki Kanion', 2, 1991,4,3)' at line 1 Ręce mi opadają w kwestii tych baz danych. Zna ktoś może jakąś dobrą książkę/ tutorial który tłumaczy dokładnie to zagadnienie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Bo nie umiesz z książki przepisać....
nie: VALUES (1, 'Science-fiction'). a: VALUES (1, 'Science-fiction'), kolejny rekordy oddziela się przecinkiem a nie kropką. Analogicznie reszta Ostatni zaś rekord nie ma mieć ani kropki ani przecinka. A gdzie to jest wyjasnione? W manualy mysql przy składni danych zapytań. - zapraszam do lektury. http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/insert.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc. To nie ja nie umiem przepisać, tylko w książce są błędy. Poza tym sam wcześniej wstawiłeś kropki:
$type="INSERT INTO movietype (movietype_id, movietype_label) ". "VALUES (1, 'Science-fiction').". "(2,'Dramat').". "(3,'Przygoda').". "(4,'Wojenny').". "(5,'Komedia').". "(6,'Horror').". "(7,'Akcja').". "(8,'Dla dzieci')."; |
|
|
![]()
|
|
Cytat Poza tym sam wcześniej wstawiłeś kropki: Bardzo "smieszne".... nie wstawilem a skopiowałem dokładnie Twój kod i poprawiłem pierwszy błąd na który się uskarżałeś.-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zmieniłem tak jak mówiłeś i dalej nie działa. Już nie wiem dlaczego:
Znów pojawia się błąd składni: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '.' at line 1 Książki niby pisane dla początkujących a tu takie błędy i bądź tu teraz mądry. Tylko mnie nie bij . |
|
|
![]()
|
|
Nie, nie zrobiłeś tak jak mówiłem. Napisałem przecież tez:
Cytat Ostatni zaś rekord nie ma mieć ani kropki ani przecinka. Przykładaj sie trochę uważniej do tego co ci ludzie piszą. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Działa. Bardzo dziękuję i przepraszam za trucie uszu.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 13:00 |