![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W phpmyadmin, gdy dane wysyłam przez niego - wszystkie polskie znaki są wyświetlane, ale gdy wczytuje się to na stronę są krzaczki/znaki zapytania/kwadraty kieroglify... a gdy wysyłam te dane przez formularz, nawet w phpmyadminie nie wyświetla polskich znaków, tylko jakieś "zamienniki", wychodzi na to żę strona jest źle zrobiona lub formularz nie wie jak zapisać znaki do bazy...
Ten post edytował Etil 30.08.2011, 15:00:08 -------------------- ....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh, jeżeli chcesz to raz na zawsze rozwiązać musisz zrozumieć jedno: wszystko musi być w tym samym kodowaniu. meta w html, kodowanie plików (np php), kodowanie dla połączenia z bazą, oraz dane w bazie muszą mieć to samo kodowanie. Jak to zrozumiesz to problem z kodowaniem przestanie istnieć.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrozumiałem, więc gdzie muszę zmienić to wszystko na utf_8_polish_ci?
-------------------- ....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 3 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapoznaj się z
http://php.pl/phppl/Wortal/Artykuly/Pomysl...e-znaki-a-MySQL oraz Temat: MYSQL Polskie znaki Ten post edytował desavil 30.08.2011, 15:13:24 -------------------- "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" :) Dzięki! |
|
|
![]()
|
|
Ten poradnik mi się nie przyda bo nie używam PDO, co zrobić jeśli łącze się z bazą w sposób "standardowy"? Poza tym drughi link prowadzi i tak do pierwszego, po co więc podałeś 2 linki?
Dodałem na stronie: Kod ini_set('default_charset', 'UTF-8'); Zmieniłem każde ISO na utf-8 w pliku php.ini, w bazie mam ustawione domyślnie wszystko na utf_8_polish. Co jeszcze do cholery!? -------------------- ....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze chociaż minimum kultury, nie wykrzykuj, jeśli prosisz o pomoc
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Przecież nie wykrzykuję na ludzi którzy mi pomagają, tylko na ten cholerny skrypt.
Dodałem to na początku pliku i dalej to samo = dodało ł jako Å itd! -------------------- ....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, zrobię Ci checklistę, a Ty zaznacz ptaszkami wszystkie pozycje:
- meta charset na stronie (<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />) - kodowanie plików skryptów php /widoków (ogólnie wszystkich plików z kodem - edytor np. notepad++ kodowanie utf-8 bez bom) - kodowanie dla połączenia z bazą (to, co podałem) V - kodowanie ustawione albo dla całej tabeli albo dla pól tekstowych (w bazie) -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Oprócz tego co napisałeś, to dodałem:
Kod ini_set('default_charset', 'UTF-8'); W bazie, wyeksportowałem ją i mam chyba z conajmniej kilka razy: utf8_polish_ci + SET NAMES utf8 i dalej jest tak samo jak było... Czy to możliwe by był jakiś inny powód?! -------------------- ....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 21 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
po połączeniu z bazą daj:
w bazie ustaw kodowanie na utf8_general_ci w plikach kodowanie utf8 bez bom meta utf-8 musi działać http://forum.php.pl/index.php?showtopic=18...mp;#entry895141 ![]() Ten post edytował emajl22 30.08.2011, 20:26:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i o ile możesz deklarować kodowanie takie, a nie inne, to pliki mogą mieć kodowanie inne, niż zadeklarowane w meta.
NOTEPAD ++ polecam, fajnie się w tym pisze, a i kodowanie na utf-8 możesz wygodnie zmienić. Naprawdę zmienić, a nie tylko zmienić tekst w meta ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ale zmieniłem kodowanie, nie tylko w meta, ale też w menu notepada!! Tak jak napisał emajl22 też zmieniłem spowrotem na UTF8_general_ci i nic! Krzaczki(przy dodawaniu nowych rekordów) nawet nie zmieniły się na inne, a co doiero na polskie znaki.
-------------------- ....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytam się inaczej, kodowanie tylko z bazy jest zepsute, ale jak zapiszesz w pliku "ąśżźćęłńó" to wyświetli się to normalnie czy też jest kodowanie zwalone ?
|
|
|
![]()
|
|
O! W bazie wyświetla: "ąśżźćęłńó", ale na stronie, po wczytaniu: ąśżźćęłńó. Więc rozumiem że wiesz jak to rozwiązać?
Więc, wie ktoś czy nie? ![]() -------------------- ....
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:34 |