![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ma dwie tabele X i Y. Tabela X jest główną. Chciałbym do niej dowiązać tabele Y ( po polu ID ).
Teraz, jeśli z formularza, w ktorym mam np. pole imie, nazwisko wyślę treść to zapisze się ona przez polecenie INSERT w tabeli X. Czy jeśli wykonam wceśniej wiązanie tabeli X i Y to dane te zapiszą się w obu tych tabelach? Czy należy wykonać następny INSERT aby zapisać te dane w Y. Ale jeśli tak to po co by istniały relacje między tabelami ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(czezz @ 2004-06-23 12:56:39) Ma dwie tabele X i Y. Tabela X jest główną. Chciałbym do niej dowiązać tabele Y ( po polu ID ). Teraz, jeśli z formularza, w ktorym mam np. pole imie, nazwisko wyślę treść to zapisze się ona przez polecenie INSERT w tabeli X. Czy jeśli wykonam wceśniej wiązanie tabeli X i Y to dane te zapiszą się w obu tych tabelach? Czy należy wykonać następny INSERT aby zapisać te dane w Y. Ale jeśli tak to po co by istniały relacje między tabelami ? MySQL jest zbyt prostą bazą danych... poczytaj o trigerrach - znajdziesz je w Postgresqlu, Oraclu ale nie w MySQLu -------------------- Enceladus
Warsztat: bez warsztatu Aktua |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj może o FOREIGN KEY'ACH. W Mysql'u o ile mi wiadomo też są.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 02:04 |