![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2002 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam zapytanie SELECT, ale ono mi wybiera każdy rekord bez sprawdzania wielkości liter a jak wpiszę hasło małymi literami a ktoś inny to samo dużymi to wychodzi że są dwa takie same wpisy przy SELECT
jak rozróżniać małe i WIELKIE litery ![]() ------------------------- pozdrawiam NortoN |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jak wpiszę hasło małymi literami a ktoś inny to samo dużymi to wychodzi że są dwa takie same wpisy przy SELECT sprawdz typ tego pola oraz czy aby na pewno nie masz ustawionego typu binary.
-> http://sunsite.icm.edu.pl/mysql/doc/C/H/CHAR.html -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2002 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj
Miałem ustawiony typ VARCHAR wielkość pola (12) zmieniałem na TINYTEXT, na TEXT ale dalej to samo, a sprawdzam w programie phpMyAdmin, atrybutu nie ustawiam stworzyłem sobie taki test i to samo nie rozpoznaje wielkości liter :cry: CREATE TABLE klienci ( klientID int(9) NOT NULL auto_increment, login varchar(12), login1 tinytext, login2 text, PRIMARY KEY (klientID), FULLTEXT KEY login1 (login1) ) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Witaj
................ podalem adres url. nie dla ozdoby. -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
no ale tam przecież nic kompletnie nie ma, są typy char, varchar, text tinytext, wszystkie zostały uzyte w tabeli jak widac powyżej i nic dalej nie rozpoznaje w żadnym typie :cry:
|
|
|
![]()
|
|
Cytat no ale tam przecież nic kompletnie nie ma
bzdura. nie klam. Cytat Values in CHAR and VARCHAR columns are sorted and compared in case-insensitive fashion, unless the BINARY attribute was specified when the table was created.
-------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
sorry kurtz :wink:
już załapałem, aby było mozliwe rozróżnianie dane pole musi miec atrubut BINARY lub bezpośrednio przy select moża go podać dzięki i sory że nie załapałem od razu. pozdrawiam NortoN |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponieważ temat już jest, a w tej kwestii zdaje się jest jeszcze trochę do zrobienia, to postanowiłem go nieco odświeżyć.
Otóż na stronie mam wyszukiwarkę, do której dodaję poszczególne elementy (by szukała w całym serwisie). Do tej pory nie miałem problemów. Teraz pojawił się "mały" problem. Zacznę od struktury tabeli:
Napisałem w tym temacie, gdyż tylko tu znalazłem ciekawą informację: Cytat(kurtz) sprawdz typ tego pola oraz czy aby na pewno nie masz ustawionego typu binary pole w jest typu blob o atrybucie BINARY I teraz tak: Jak wpisuję słowo z dużej litery, czyli dokładnie w taki sposób, w jaki jest wpisane do rekordu) wyświetla się i jest OK. Ale jak już wpiszę z małej litery - wyników brak. Jak więc wyciągnąć dane z tego typu pola wraz z rozróżnieniem wielkości liter? Ten post edytował roobik 6.08.2007, 10:03:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pole typu blob IMHO niespecjalnie się nadaje do operacji na tekstach, ale jak już musisz traktować te dane binarne jako tekst, to najpierw musisz wykonać rzutowanie:
Ten post edytował Kicok 6.08.2007, 10:35:19 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...a jak to podłączyć to zapytania:
(po tym zapytaniu lecą $title = $ro['tyt']; itd... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O to ci chodziło? Bo ja tu nie widzę żadnego miejsca, w którym możnaby sensownie użyć sprawdzania wartości kolumny `w` bez uwzględnienia wielkości liter... -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
w całości prezentuje się to tak:
ale to nie pomaga ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:54 |