![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Z góry piszę, że jestem początkujący zacząłem przygodę z PHP około 3tyg temu. Stworzyłem galerię w PHP i teraz chciałbym użyć jakiejś galerii z JavaScriptu. Niestety napotkałem na problem mianowicie, Galeria z .JS wczytuje zdjęcia na sztywno a ja chciałbym by były pobierane dynamicznie z galerii stworzonej już wcześniej w PHP lub z bazy danych. Galeria w PHP wygląda tak, że z bazy danych pobiera wszystkie odnośniki do zdjęć danego użytkownika i wypisane są za pomocy pętli.
$id = id użytkownika $row['cover'] = odnośnik do zdjęcia np. 23.jpge a JavaScript wygląda tak var JaS = { // Customization parameters imagePath : "pictures/", images : [ ["1.jpg", "Bat bridge in Austin", "Bridge"], ["2.jpg", "Blossoming tree", "Tree"], ["3.jpg", "Bat bridge from below", "Bridge"], ["4.jpg", "Birds", "Birds"] ], Chciałbym stworzyć galerię JS by była dynamiczna w zależności na jakiego użytkownika się wchodzi stąd moje pytanie czy takie coś jest możliwe. Podejrzewam, że trzeba jakoś zaincludować PHP do JS lub na odwrót. Proszę o jakieś wskazówki z góry dzięki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytałem kilka postów na ten temat ale żaden nie był do końca opisany.
Mogli byście mnie naprowadzić jak zrobić by zmienna z PHP została odczytana w pliku .js Próbowałem pokombinować ale w ogóle nie znam się na języku JavaScript. Z tego co przeczytałem to z PHP wysyłam zmienną do pliku po przez: ale gdzie wpisuje nazwę do jakiego pliku podejrzewam że tak: Ale nie mam zielonego pojęcia jak odebrać i wyświetlić tą zmienną w pliku .js Nie prosił bym o pomoc gdybym znał coś z języka JS dopiero jestem w trakcie uczenia PHP. Ten post edytował klakier1991 19.05.2011, 19:15:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze języki PHP i javascript to byty z dwóch różnych planet - PHP działa wyłącznie po stronie serwera javascript po stronie klienta. Dlatego nie istnieje możliwość bezpośredniego przekazywania sobie zmiennych przez te języki. Jednak dzięki temu, że PHP generuje po prostu kod do wyświetlenia przez przeglądarkę, jak również dzięki temu, że javascript może wywołać dowolny adres, istnieją pewne formy komunikacji. Ale na pewno nie możesz zrobić jednej rzeczy - do pliku javascript nie da się przekazać czegokolwiek z PHP. W drugą stronę OK - możesz w pliku PHP wygenerować kod javascript. W pliku js masz:
var JaS = { // Customization parameters imagePath : "pictures/", images : [ ["1.jpg", "Bat bridge in Austin", "Bridge"], ["2.jpg", "Blossoming tree", "Tree"], ["3.jpg", "Bat bridge from below", "Bridge"], ["4.jpg", "Birds", "Birds"] ], .... } czyli obrazki znajdują się w własności images obiektu JaS. Zatem w pliku PHP możesz wygenerować kod javascript zmieniający tą własność np:
Gdzie $obrazki to dwuwymiarowa tablica PHP zawierająca nazwy, opisy itp. obrazków, które chcesz wyświetlić. Aby nie komplikować kodu darowałem sobie sprawdzanie czy jest to ostatni element tablicy, Ty jednak musisz to zrobić bo wygenerowany kod będzie miał postać: ["aaa1","bbb1", "ccc1"], ["aaa2","bbb2", "ccc2"], ["aaa3","bbb3", "ccc3"], ... czyli będzie miał przecinek po każdym elemencie tablicy. Tak być powinno poza ostatnim elementem. Jeśli po ostatnim elemencie też będzie przecinek, kod javascript nie będzie Ci działał. Ten post edytował kulmen 20.05.2011, 11:01:01 |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki, pokombinowałem troszkę, zrobiłem tak jak napisałeś ale nie mam pojęcia jak teraz wyświetlić tą galerię mam plik html
i nie mam pojęcia jak to połączyć przydały by się jakieś wskazówki Ten post edytował klakier1991 21.05.2011, 14:33:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Po pierwsze języki PHP i javascript to byty z dwóch różnych planet - PHP działa wyłącznie po stronie serwera javascript po stronie klienta Ehe, źródła poproszę. @klakier1991 Zakoduj to funkcją json_encode() i osadzaj bezpośrednio w JS. JSON to praktycznie kod JS. Nie będziesz musiał użerać się z przecinkami i klamrami. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 09:09 |