![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam bazę danych, wyszukuję interesujące mnie rekordy przez formularz html, wyświetlają mi się wyszukane rekordy i z tych wyświetlonych rekordów wybieram któryś i robię jakieś dalsze funkcje. Problem mam w tym że nie wiem jak wybrać konkretny rekord z tych wyświetlonych. Mogę dać przycisk lub pole wyboru przy każdym wyświetlanym rekordzie ale jak zrobić w kodzie żeby po kliknięciu danego rekordu do następnej strony splaty.php pobrały się dane własnie z tego rekordu. Wyniki wyświetlam w pętli:
Powód edycji: [Ociu]: dodałem bbCode
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 11 Dołączył: 25.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kazdy rekord w bazie niech ma ID, a przekazujesz potem jo, albo w GET, albo POST
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wlasnie do tego doszedłem, są jeszcze jakieś inne możliwości?
dzieki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 11 Dołączył: 25.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz jeszcze pobawic sie w sesje, i pliki cookie, ale najlepszym rozwiązaniem będzie chyba przesłanie przez adres. Mozna dac radiobutton i przesłać formularzem. wtedy kazdy ma swoje id i przesylasz metoda POST odpowiednie id, id w radiobuttonach zwiększasz za pomocą pętli for.
Oczywiscie nie 10, a ilosc rekordow. Co do tego wyzej to tak,a wiec, jezeli sciagniesz trzy rekordy, dane1 z ID1, dane2 z ID2, i dane3 z ID3. Piszesz
A w nastepnym pliku
Moze gdzies byc blad, pisalem z pamieci ![]() Ten post edytował bercow 18.04.2011, 19:28:47 |
|
|
![]()
|
|
formularz wyszukiwania wyglada tak ze mam kilka pół do wybrania bądz wpisania parametru (data, status, nazwa firmy itp) i pole wyboru którym wybieram metodę szukania. Szuka mi wtedy według wybranej metody (np. nazwa firmy) a jak zrobic żeby można było wpisać np. status i nazwa firmy i żeby wyszukał według tych dwóch parametrów. Użycie AND odpada bo za dużo kombinacji jest z metodami wyszukiwania. To by musiało być tak że jeśli wybiorę coś lub wpiszę coś w pole to ono będzie brane do wyszukiwania. Raz może byc wyszukiwanie według jednego parametru a raz według pieciu.
|
|
|
![]()
|
|
zakladam hipotetyczna sytuacje, szukamy ksiazki gdzie
Autor ="Kowalski" Data = "1999" Wydawnictwo =""//brak Okladka ="twarda" A wiec A wiec zapytanie jakie dostaniemy bedzie wygladac SELECT * FROM ksiazka WHERE autor='Kowalski' AND data='1999' AND okladka = 'twarda' 1. naprawe bedzie AND autor='Kowalski', ale to latwo mozna naprawic, pisne z pamieci, wiec moze miec bledy, a raczej napewno ma ![]() Ten post edytował bercow 27.04.2011, 22:45:08 |
|
|
![]()
|
|
czyli jak w tym przypadku brak wydawnictwa czyli $wydawnictwo=puste w select bedzie "AND wydawnictwo=$wydawnictwo" to zostanie pominiete? wydaje mi sie ze bedzie szukał pustego pola i select zadnych wynikow nie zwroci. I tam chyba nie ma byc wszedzie autor tylko kolejno data, wydawnictwo, okladka w ifach
Ten post edytował mojeq 28.04.2011, 19:00:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:57 |