![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 2 Dołączył: 28.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jest komuś znany algorytm, który działa w poniżej opisany sposób?
Algorytm dostaje na wejście parę ciągów znaków, np.: 1) a b c;anna1;23.43 2) a bc;anna;23,43 ciąg 2) to zmodyfikowany tekst 1). Na wejście może być też zapodane x takich par. Następnie algorytm dostaje na wejście ciągi 1) i ma sam zbudować z nich 2) na podstawie wzorca, z tym że cały problem polega na tym, że sam ma ten wzorzec wykryć. PS. Tak wiem przykład nie jest najlepszy ale chodzi o idee. Powstał już taki algorytm poza sztuczną inteligencją? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jest to dokładnie odpowiedź na twoje pytanie - ale wydaje mi się że blisko.
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile dobrze rozumiem pytanie i zadanie postawione przed algorytmem, to wydaję mi się, że najwygodniejszym (i zarazem najszybszym) algorytmem jaki można tu zatrudnić to jakiś oparty o automat skończony.
W tym automacie skończonym byś miał zdefiniowane stany takie jak:
Po przeczytaniu kolejnego znaku, uruchamiasz funkcję przejścia która zmienia aktualny stan automatu na taki który odpowiada nowo przeczytanemu znakowi. Potem tworzysz funkcje które są powiązane z danymi przejściami. Np. dla przejścia (1,3) => a(). (2, 4) => b() and so on... Takie coś da Ci nie tylko dużą swobodę w manipulowaniu formatem (zmiena schematu sprowadza się tylko do zmiany diagramu stanów, bez ingerencji w kod) a jeszcze przy okazji dostaniesz walidację poprawności za free ;-) http://pl.wikipedia.org/wiki/Automat_sko%C5%84czony Ciebie raczej by interesowała Deterministyczna wersja tego automatu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Deterministyc..._sko%C5%84czony |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
diff na stringach i "różniące się elementy" to operacje jakie musisz wykonać
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hwao, To będzie dużo wolniejsze, trudniejsze w zmianie i w ogóle z dupy ;-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:20 |