![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generuje plik pdf Ewidencja Vat
Wszystko działa wyskakują faktury jedna pod 2 ale jest problem gdy nazwa firmy jest za długa tekst się zawija i wchodzi na następną komórkę c$ to wartość zwiększająca się co pętle o wysokość pola
jak zrobić żeby teks dopasowywał się do pola , np zmniejszał Używam fpdf |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
FPDF takowej opcji nie posiada.
Możesz skorzystać z textboxa http://www.fpdf.org/en/script/script52.php Niepasujący tekst będzie obcięty. O zmniejszanie czcionki musisz sam się postarać ( np korzystając z GetStringWidth ) i trochę pokodzić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurcze głowę bym dał że jak gdzieś o konwertowaniu to widziałem przykłady
hmm to możne inną bibliotekę zastosować macie coś sprawdzonego Ten post edytował zundap 12.03.2011, 12:52:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, powiedzmy że zmotywowałeś mnie do dokończenia czegoś co kiedyś zacząłem.
funkcja TextBox, czyli małe rozszerzenie FPDFa
Powyższy fragment kodu wklejamy w pliku fpdf.php, za deklaracjami funkcji Cell i GetStringWidth, czyli np. tuż przed funkcją Output; Argumenty: TextBox(tekst_który_printujemy, max_szerokość_w_mm, wysokość_linii, max_ilość_wierszy, nazwa_czcionki, styl_czcionki, rozmiar_czcionki, minimalny_rozmiar_czcionki, krok_zmniejszania_czcionki-domyslnie:0.2) Przykład użycia:
Wyjaśnienie działania: Powyżej użyty TextBox sprawdza ile wierszy o szerokości 50mm (i wysokości 6mm) zajmie tekst $text. Jeśli tyle (lub mniej) co ustawiona max_ilość_wierszy, czyli 3, to po prostu zwróci odpowiednio zawinięty tekst. Jeśli ilość wierszy będzie większa, to funkcja zmniejszy czcionkę o wartość 0.1, a więc do wartości 11.4. Funkcja będzie zmniejszać czcionkę, aż do momentu gdy tekst zmieści się w ustawionej maksymalnej ilości wierszy, czyli w tym przypadku 3 - lub do momentu gdy czcionka osiągnie dolną graniczną wartość - czyli 7. Wtedy funkcja zwróci 3 wiersze tekstu, a resztę odrzuci. Mogą być jakieś błędy, bo testów zrobiłem niewiele. |
|
|
![]()
|
|
To jest jakieś rozwiązanie , sprawdzę ale doszukałem się czegoś ciekawego
PDF_MC_Table Robi tabelki i przy za długim tekście zawija w dół rozszerzając pozostałe tabele tylko jeden problem za Chiny nie potrafie zmienić orientacji strony na poziomą
Znalazlem trzeba zamienić
Mozę się komuś przyda , temat wyczerpany zamykamy dzięki za pomoc |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:02 |