![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, piszę scrypt artykułów na strone, ale mam problem (zresztą w większości przypadków jest on taki sam
![]() [php:1:38408a2303]<?php if ($action == add_art) { add_art(); } elseif ($action == pokaz) { pokaz(); } elseif ($action == edytuj_art) { edytuj(); } elseif ($action == edit_art) { edit_art(); } //itd... else { echo "ble!"; } ?>[/php:1:38408a2303] a pod spodem mam zbiór funkcji: [php:1:38408a2303]<?php function add_art() { //tutaj wszytsko to co dodaje artykuł } function edytuj_art() { echo("<div align='center'> <form action='admin.php?action=edit_art&id=$id method='POST'>"); $zapytanie = "SELECT * FROM art WHERE id='$id'"; $result = mysql_query($zapytanie); while($row = mysql_fetch_array($result)) { echo("<input type='hidden' name='id' value='".$row['id']."'> Temat: <input type='text' name='temat' value='".$row['temat']."'><BR> Data dodania: <input type='text' name='add_data' value='".$row['add_data']."'><BR> Treść: <textarea type='text' cols='40' rows='10' name='artykul' value='".$row['opis']."'>".$row['opis']."</textarea><BR> <input type='submit' name='send' value='OK'>"); } } //--------------> Koniec funkcji edytującej (formularza) function edit_art() { if($send=="OK") { $zapytanie = "UPDATE art SET temat='$temat', add_data='$add_data', artykul='$artykul' WHERE id='$id'"; $wynik = mysql_query($zapytanie); } } function pokaz() { $query = "SELECT * FROM art ORDER BY id"; $wynik = mysql_query($query); while($row = mysql_fetch_array($wynik)) { $row = str_replace("n", "n<br />", $row); echo "<TR>n" ."<TD align=center class="pole"><B>".$row['id']."</B></TD><BR>" ."<TD align=center class="pole">".$row['temat']."</TD><BR>" ."<TD align=center class="pole">".$row['add_data']."</TD><BR>" ."<TD align=center class="pole">".$row['artykul']."</TD><BR>" ."<TD align=center class="pole"> <a href=admin.php?action=edytuj_art&id=".$row['id'].">Edytuj</a></TD><BR>" ."</TR>n"; } echo "</TABLE>"; } ?>[/php:1:38408a2303] I tu jest rpoblem gdy wpisze w przeglądarce: http://adres.pl/artykuly/admin.php?action=pokaz Wyświetla mi liste tych artykułów, ale gdy nacisne Edytuj to pojawia się biała strona. Przypuszczam że błąd jest gdzieś w konstrukcji linku lub gdzieś błąd jest przy if'ie ... Niestety nie mogę sobie poradzić... Prosze o pomoc. Pozdro. -------------------- Http://Webdesign.li.pl - Projektowanie stron www :) - darmowe szablony
mail: pele1988@wp.pl | GG: 3493787 | Pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do funkcji edytuj_art() nie przekazujesz id artykulu. Musisz albo przekazac go jako parametr do funkcji: edytuj_art($id) albo ustawic globalną zmienna $id w ciele funkcji: global $id;
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: z Marsa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:be02ca75f9]<?php
if ($_GET['action'] == 'add_art') { add_art(); } elseif ($_GET['action'] == 'pokaz') { pokaz(); } elseif ($_GET['action'] == 'edytuj_art') { edytuj(); } elseif ($_GET['action'] == 'edit_art') { edit_art(); } //itd... else { echo "ble!"; } ?>[/php:1:be02ca75f9] Może teraz zadziała. Pozdro |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki kszychu!
Zadziałało! ![]() Teraz kolejny problem .. :/ Wyświetla się formularz a wnim informacj do edycji, ale gdy klikam "OK" to dokleja mi całą treśc z pół formularza i nic się nie dzieje :/ -------------------- Http://Webdesign.li.pl - Projektowanie stron www :) - darmowe szablony
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, weź no jaśniej.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Ok, no wiec.
Klikam edytuj, pojawia się formularz edycyjny z treścią do edycji, gdy zmienie ją (lub nie) to całą treść z formularza mi dokleja do paska adresu, a przecież metoda jest POST a nie GET :/ I w bazie nic się nie zmienia, text jest dalej ten sam co był ... -------------------- Http://Webdesign.li.pl - Projektowanie stron www :) - darmowe szablony
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<form action="<? $PHP_SELF ?>" ............
Spróbuj tego, zamiast index.php?balbla=asd&costa=as. -------------------- Plastic Cup Politics
|
|
|
![]()
|
|
Blaster nic to nie dało.
Ale za to znalazłem błąd i wiem dlaczego mi doklejało to do paska adresu ![]() [php:1:a60dbe260e]<?php <form action='admin.php?action=edit_art&id=$id method='POST'>" ?>[/php:1:a60dbe260e] w action zapomniałem domknąć ' <- tego cudzysłowia. No ale dalej mi nie modyfikuje wpisu ![]() HELP! -------------------- Http://Webdesign.li.pl - Projektowanie stron www :) - darmowe szablony
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo musisz się odwoływać do tablic SuperGlobalnych czyli $_POST i $_GET Wtedy będzie działać napweno. Funkcja:
[php:1:3ff96f1978]<?php function edit_art() { if($_POST['send']=="OK") { $zapytanie = "UPDATE art SET temat='".$_POST['temat']."', add_data='".$_POST['add_data']."', artykul='".$_POST['artykul']."' WHERE id='".$_POST['id']."'"; $wynik = mysql_query($zapytanie); } } ?>[/php:1:3ff96f1978] |
|
|
![]()
|
|
No tak ... Dzięki
![]() Temat zamknięty -------------------- Http://Webdesign.li.pl - Projektowanie stron www :) - darmowe szablony
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:58 |