![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 308 Pomógł: 13 Dołączył: 31.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
chcę podzielić tekst na zdania. Ogólnie moja reguła działa dobrze tylko problem jest ze zdaniem tego typu: Cytat Pojawiła się mało popularna hipoteza, że lata 80. X wieku spędził na dworze swojego wuja. Po 80. X nie powinno dzielić zdania. Próbowałem rozwiązać to w ten sposób, że po kropce muszą być co najmniej dwa znaki, ale mi nie wychodzi. Kod "(?<=['""A-Za-z0-9\)][\.\!\?\s])[\s\n]+(?=[A-Z])" Kombinowałem z {2} ale nie daje to efektu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 7 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 308 Pomógł: 13 Dołączył: 31.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba nie przeczytałeś mojej wypowiedzi...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Cholernie trudne sobie zadanie obrałeś.
Moge z palca wymienić tysiące sytuacji w których żaden algorytm nie będzie w stanie rozpoznać czy dana ktopka to koniec zdania czy może tylko grymas redaktora... Chyba że chcesz parsować tylko "równe" teksty.. w ów czas możemy spóbować coś wyrzeźbić.. Ten post edytował wNogachSpisz 26.02.2011, 00:13:14 |
|
|
![]()
|
|
Ponownie wracam do tematu, mam wyrażenie regularne, ale coś jest nie tak
Cytat (?<=['""A-Za-z0-9\)\]][\.\!\?\n])[\s+]*(?=[A-Z]) i teraz mam tekst Cytat Litwo! Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie. Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie, Kto cię stracił. Dziś piękność twą w całej ozdobie Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie. Panno Święta, co jasnej bronisz Częstochowy I w Ostrej świecisz Bramie! 2 Ty, co gród zamkowy Nowogródzki ochraniasz z jego wiernym ludem! Jak mnie dziecko do zdrowia powróciłaś cudem (Gdy od płaczącej matki pod Twoją opiekę 10 Ofiarowany, martwą podniosłem powiekę I zaraz mogłem pieszo do Twych świątyń progu Iść za wrócone życie podziękować Bogu), Tak nas powrócisz cudem na Ojczyzny łono. to powinien rozbić na osobne 4 zdania Cytat Jak mnie dziecko do zdrowia powróciłaś cudem (Gdy od płaczącej matki pod Twoją opiekę 10 Ofiarowany, martwą podniosłem powiekę I zaraz mogłem pieszo do Twych świątyń progu ale tego nie robi i za nic nie wiem dlaczego? Ten post edytował sannin 30.05.2011, 21:09:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:53 |