![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2009 Skąd: wertykalne przez większość dnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
mam maly problem juz sprawdziłem wszystko co się da i się pogubiłem co i jak. mianowicie. mam formularz, ktory sie przesyla do siebie samej (PHP_SELF). mam tez kilka zmiennych (ponizej kod). probelm polega na tym ze nie wyswietla mi zmiennej $er/nazwa/ w divach r/nazwa/ tylko traktuje albo jak tekst html albo nie wyswietla nic - nie widzi zmiennej. Czy ktos moglby mi podsunac jakies pomysly. oto kody: funkcja tworzaca inputy w formularzu:
fragment obrobki danych z POSTa- samo przesyłanie działa sprawdzone print_r($_POST)
zasada działania jest taka ze jesli blad >0 to nie przesyla danych jesli rowne to przesyla. - banał tak sobie analizowałem i zajrzałem w kod jaki sie wyświetla w źródle strony i wyglada to tak: gdy zmienie na
daje w rezultacie: Czy ktoś może mi wytłumaczyć w czym rzecz? nie rozumiem czemu nie może tego odczytać - każda zmienna jest zadeklarowana istnieje taka zmienna i w każym innym miejscu ją pobiera ale nie tu? Ten post edytował achill 20.01.2011, 04:16:34 -------------------- "pomógł" daje nie dlatego, że ktoś mi pomógł
ale dlatego, że się czegoś mogłem nauczyć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tip:
jesteśmy wewnątrz funkcji i nie wiemy, co to jest $er, tym bardziej nie wiemy czym jest
w źródle strony $erpass wzięło się z powyższej linii kodu, ponieważ pass wzięło się stąd: a "$er" stąd:
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2009 Skąd: wertykalne przez większość dnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w ten sposób chce tworzyć 'dynamicznie' nazwy zmiennej dla bledow według tablicy czyli zmienna $er dla wartości tablicy pass1 daje nam $erpass1 (a to moim zdaniem jest zmienna wiec php powinno to lapac) a wartosc dla tej zmiennej okreslamy w :
Wydaje mi się że tu wszystko jest dobrze - chyba, że z jakiegoś powodu strona widzi to jako string a nie zmienna ale ujecie tego w <?php ?> powinno zalatwiac sprawe? no coz jesli nie da rady w ten sposob to moze tablica $er['name'=> '']? a w obobce przeslanych danych nadawanie drugiej wartosci stringa $er['name' => 'jakis tam błąd'] tip: jesteśmy wewnątrz funkcji i nie wiemy, co to jest $er, tym bardziej nie wiemy czym jest
no dobra cos zaczyna mi sie ukladać w głowie masz racje wewnątrz funkcji $er nie ma właściwie żadnej wartości ( zpunktu widzenia tego co chcę osiągnąć) przypisałem jej tylko dwa inne stringi '$er' i string ktory sie kryje pod $name a potem juz na zewnarz funkcji zmieniam wartość $er-a lub innaczej na to patrząc próbuje nadać wartość stringowi '$erpass1'? krotko mowiac zeby cokolwiek nadac musze innaczej to deklarować. dobrze analizuję? no i ruszyłem ciut do przodu wyswietla prawidlowy element (narazie na filtrze - print_r($pass1) echo (...) tez juz sprawdzilem teraz musze to w html wkleic. Dzięki wielkie za wskazówkę ps.popełniłem kilka błędów ale spoko rozwiązanie które znalazłem otworzyło mi droge do rozwiązania problemu - na koniec wkleję jak to zrobiłem ku przestrodze Obiecany poprawny kod funkcji php:
GLOBAL Panowie i Panie! ![]() w każdym razie wszystko śmiga aż miło popatrzeć Ten post edytował achill 20.01.2011, 16:37:41 -------------------- "pomógł" daje nie dlatego, że ktoś mi pomógł
ale dlatego, że się czegoś mogłem nauczyć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:39 |