![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej. Mam nietypowe pytanie. Jak zrobić, aby przy zdjęciach była taka opcja, aby za pomocą jednego kliknięcia (no, dwóch - tzn. np. 'radio' i przycisk 'button') można było wstawiać zdjęcia na wybranej stronie. I czy trzeba na tych stronach wstawiać dodatkowy kod php?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 11 Dołączył: 2.03.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mógłbyś sprecyzować?
Masz te pliki w bazie (BLOB/link do pliku)? W folderze? Jakie masz tabele w bazie? Kod PHP na 100% będzie potrzebny do pobierania z bazy. Ten post edytował Misiur66 19.12.2010, 23:45:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi dokładnie o zdjęcia. Powiedzmy, że mam 5 zdjęć. One NIE są w bazie, natomiast ich opisy są w bazie (tzn. opis i nazwa zdjęcia). One są pobierane z folderu
I teraz jak zrobić, abym mógł jedno zdjęcie umieścić za pomocą opcji 'radio' lub 'checkbox' na stronie (lub stronach), np.:
Chodzi mi głównie o to umieszczanie na stronach. Abym jak kliknę na link umieść to na stronie1 pojawiło się to zdjęcie. I jak by wyglądał kod w PHP do tego. Wolałbym aby zdjęcie nie było przechowywane w bazie, bo to zajmuje miejsce dodatkowe w bazie, ale jak nie da się inaczej, to trudno... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JAKICH STRONACH?
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Sorki za moje roztargnienie
![]() Ale myślę, że coś takiego z udostępnianiem tych zdjęć TEŻ na facebooku to też się przyda. Także chodzi też i o to. Czytałem i przeglądałem w internecie o przyciskach łączących stronę ze stroną firmową na facebooku (przycisk 'udostępnij') - może coś takiego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ok, jakoś sobie poradziłem. Trochę inaczej, niż tutaj podawane były porady, niemniej DZIĘKUJĘ bardzo tym, którzy się tu trudzili nad pomocą mi. I pytanko, czy można coś takiego zrobić dla zdjęć pobieranych z katalogu, folderu. Już wyjaśniam o co mi chodzi. Jak mam formularz wysyłania plików, to czy za pomocą tzw. przycisku checkbox lub radio można wstawić zdjęcie na jedną ze stron mojego portalu?
|
|
|
![]()
|
|
- dla każdej strony utwórz folder w którym będziesz przechowywał grafikę np.
portal_1, portal_2, portal_3 - w manualu pod słowem readdir znajdziesz gotowy kod jak pobierać nazwy plików z katalogów [pamiętaj aby pobierać tylko z rozszerzeniem .jpg, .gif, .png itd) - teraz dla każdej grafiki musisz stworzyć unikalną nazwę - proponuję hash nazwy folderu + nazwy grafiki - po zaznaczeniu grafik używając checkboxów wysyłasz formularz. Całe wstawienie zdjęcia na stronę to przeniesienie go do innego folderu ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:26 |