![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chcę zaimportować do tabeli w MySQL dane z pliku .csv. Wszystko jest ok, dopóki nie próbuję w jednej z importowanych kolumn dodać znak '<'. Wtedy pojawia się błąd. Będąc dokładnym chcę zaimportować do bazy danych taki tekst: "<a href="http://przykladowa.strona.pl">Kliknij mnie</a>". Jak mogę rozwiązać ten problem? Błąd w phpmyadmin jest taki: Niewłaściwa liczba pól w linii 1 danych wejściowych CSV." Pozdrawiam Lucas |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 14 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: W. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do problemu nie bardzo mam pojęcie jak go rozwiązać jednak w takiej postaci jak podałeś nie powinno się przetrzymywać linków w bazie danych ze względow bezpieczeństwa.
-------------------- Sukces to droga od jednej porażki do drugiej, bez zmniejszonego entuzjazmu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli pole w tabeli jest typu varchar, to w takim wypadku proponuję je zmienić na typ text. Może to pomoże ... Powinno pomóc, znaczy się ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kujski, możesz rozwinąć temat? Dodatkowo dodam, że linki to są podstrony do mojej strony. Tzn. ostatecznie link wygląda:
Kod /podstrona Adiqus to też nie pomogło (zmiana na text). Pomogło za to zmienienie w Notepad++ kodowania z ANSI na UTF-8 bez DOM. I usunąłem dodatkowo " przed i za linkiem. Ostatecznie pole w .csv to: Kod <a href=/podstrona1>Kliknij mnie</a> Dzięki za odp. Ten post edytował lucasville 10.12.2010, 12:11:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 14 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: W. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś takiego znalazłem może Ci pomoże: http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t164050.html
Jeżeli chodzi o zapis linków w bazie danych to chodzi o bezpieczeństwo (kiedyś o tym czytałem) - nie powinno zapisywć się wyrażeń typu w bazie, ponieważ jest to potencjalna ścieżka szybkiego dostępu dla ludzi z branży ![]() Przykładowo w bazie przechowujesz tylko jakiś człon typu "strona" a resztę zamykasz w funkcji linki w php, która dopisuje odpowiednio całość wyrażenia. -------------------- Sukces to droga od jednej porażki do drugiej, bez zmniejszonego entuzjazmu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 02:00 |