![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem w trakcie nauki HTML i CSS (w przyszłości planuję wziąć się za PHP).
Po opanowaniu znajomości chciałbym wziąć się za tworzenie szablonów (cięcie grafiki, a potem kodowanie do html/css) - tylko zastanawiam się jak to zacząć... Czy nauczyć się wszystkich własności CSS? Patrzeć na przykładowe szablony czy spróbować samemu? Z góry dzięki za odpowiedzi ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
specem w css nie jestem, ale wydaje mi się, że najlepiej zacząć od analizy dobrych i sprawdzonych przykładów. Najważniejsze moim zdaniem to podstawowe rozmieszczenie elementów - kolumna z lewej, z prawej, nagłówek, itd... - tak aby się nie rozjeżdżały bez względu na treść, przeglądarki itp. Przećwicz różne kombinacje tych elementów (nie ma ich znowu wcale tak dużo). Później wypelniaj te elementy mniejszymi i coraz bardziej szczegółowymi. Z czasem dojdziesz już do tego etapu, że będziesz wiedział, jak zrobić coś wyjątkowo niestandardowo i odejść od wcześniej narzuconych standardów.
W sieci jest mnóstwo tutoriali dla początkujących, jak się wciągniesz warto zainwestować w jakąś książkę Ten post edytował zordon 10.11.2010, 12:55:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 12 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiscie uczylem sie tak:
poczatki - szkola, zadania typu: podkresl, pogrub 2 etap - kurshtml.boo.pl i html.net (mniej znany, ale polecam ten 2) 3 etap - po poznaniu wiekszosci css zaczynalem rozumiec i przeksztalcac szablony Faux Column CSS 4 etap - rozwiazywalem zadania z tego forum (ale nie dawalem gotowych rozwiazan!) 5 etap - pisalem swoje szablony Jezeli chodzi o ciecie szablonow i grafike nigdy nie bylem dobry, ale jakos tak sie nauczylem podstaw w gimpie (gimpuj.info, tutoriale wideo, google) Nie napisze, ze potrafie 100% cssa, ale napisac swoj wlasny szablon potrafie. Kazdemu inaczej zajmuje czas tego nauczenia, mi to zajelo: nie powiem ile ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:08 |