![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 177 Pomógł: 6 Dołączył: 14.01.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
hej mam problem mam dwa radio: 1 - przelew
2 - karta jak klikne przelew to pola text maja byc nieaktywne w karcie a jak wybiore karte to maja byc enabled. probowalem takk ale warunek cos mi nie wyszedl do konca Kod function zmien2()
{ if(document.form1.payment.value ='przelew' && document.form1.payment.checked==true) { document.form1.nr_karty.disabled =true; document.form1.nr_karty.enabled = false; } else { document.form1.nr_karty.disabled =false; document.form1.nr_karty.enabled = true; } } z gory dzieki za pomoc[/code] -------------------- "zycia nie mierzy sie liczba oddechow,
ale liczba chwil, ktore zapieraja dech w piersi" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niewiem czy w tym tkwi bląd całości ale machnąłeś się przy pierwszym porównaniu, użyłeś operatora przypisania '='zamiast operatora porównania '==':
Kod document.form1.payment.value ='przelew'
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 177 Pomógł: 6 Dołączył: 14.01.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
problem w tym ze payment jest tak naprawde zaszwe checked tyle ze raz =='karta' a raz =='przelew' w zaleznosci od tego value zalezec ma czy jest disable czy enabled
-------------------- "zycia nie mierzy sie liczba oddechow,
ale liczba chwil, ktore zapieraja dech w piersi" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie widzę kodu HTML na którym pracujesz więc nie jestem w stanie Ci pomoć, jesli chodzi o składnie JS to masz bląd a prawidłowa wersja powinna wyglądać tak (uwzględniłem to co napisałeś, że ... jest zawsze checked)
Kod function zmien2()
{ if(document.form1.payment.value =='przelew') { document.form1.nr_karty.disabled =true; document.form1.nr_karty.enabled = false; } else { document.form1.nr_karty.disabled =false; document.form1.nr_karty.enabled = true; } } -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Masz tutaj przykład na podstawie, którego powinieneś sam zrobić to co tam kombinujesz a jeśli nadal Ci nie będzie wychodzić to podszkol się najpierw jakimś kursem JS.
Kod <script language="javascript">
function zmien2(element_radio) { if ( element_radio.value != 'przelew' ) document.getElementById('jakas_nazwa').disabled=true; else document.getElementById('jakas_nazwa').disabled=false; } </script> <input type="radio" name="payment" value="przelew" onClick="zmien2(this)">przelew<br> <input type="radio" name="payment" value="mastercard" onClick="zmien2(this)">mastercard<br> <input type="radio" name="payment" value="visa" onClick="zmien2(this)">visa<br> <input type="radio" name="payment" value="dupajasio" onClick="zmien2(this)">dupajasio<br> <input type="radio" name="payment" value="karta lukasbanku" onClick="zmien2(this)">karta lukasbanku<br> <input type="text" id="pole_text" name="jakas_nazwa" value="belbelble"><br> -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:14 |