![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam to mój pierwszy post na tym forum dlatego w razie błędów z jego zamieszczeniem i trescią proszę o wyrozumiałość.
Tworze uwierzytelnianie na strone internetową. Rejstracja użytkownika i logowanie już działa jednka mam problem z sesja. Po pierwsze czy dobrze rozumiem. Sesja ma tak jakby pamietać uzytkowniaka, który został zalogowany bez względu na to na jakiej podstronie naszego serwisu się znajduje? Sprawa wyglada nastepująco Oto skrypt Kod <?php session_start(); require('funkcje_dolaczone.php'); $nazwa_uzytkownika=$_POST['nazwa_uzytkownika']; $haslo=$_POST['haslo']; if($nazwa_uzytkownika && $haslo) { try { zaloguj($nazwa_uzytkownika, $haslo); //jezeli uzytkownik jest w bazie danych uzytkownikow zostanie zalogowany i utworzona zostanie sesja $_session['poprawny_uzytkownik']=$nazwa_uzytkownika; } catch(exception $blad) { naglowek_html(); menu_pionowe_html(); echo $blad->getMessage(); stopka_html(); exit; } } naglowek_html(); menu_pionowe_html(); sprawdz_uzytkownika(); echo' czemu nie zalogowany?'; echo $_session['poprawny_uzytkownik']; if (isset($_session['poprawny_uzytkownik'])) echo $_session['poprawny_uzytkownik']; stopka_html(); ?> i teraz tak kiedy uzytkownik zostanie sprawdzony w bazie danych tworzymy nagłówek i menu. I pojawi asie problem. Chciałem, żeby funkcja sprawdz_uzytkownika() sprawdzala czy jest on zalogowany i wyświetlala jego nazwe. Jednek to nie nasepuje przechodzi od razu do else i wyswietla, że nikt nie zalogowany. Natomiast jak pozniej sprawdzam wartość zmiennej to pokazuje ona nazwe uzytkownika to samo gdy sprawdzam to isset. kod funkcji sprawdz_uzytkwonika() Kod function sprawdz_uzytkownika($_session) //sprawdza czy uzytkownik jest zalogowany { if (isset($_session['poprawny_uzytkownik'])) { echo $_session['poprawny_uzytkownik']; } else { //naglowek_html(); //menu_pionowe_html(); echo'Nikt nie zalogowany'; //stopka_html(); //exit; } } Kiedy do funkcji dam parametr $_session to niby działa, ale czy wtaki wlansie sposob ma się to odbywać? Proszę o jakies sugestie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 24 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Rokitno Szlacheckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$_SESSION dużymi literami (php rozróżnia wielkość liter dla zmiennych)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie głupi błąd z mojej strony już działa poprawinie.
Wielkie dzięki za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:13 |