![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zanim ktokolwiek mnie odeśle do opcji przeszukiwania, szukał od 2 dni i nie znalazłem na ten problem satysfakcjonującej odpowiedzi. Najprościej rzecz ujmując, miałem działający kawałek kodu na jednym komputerze/serwerze i przeniosłem go na inny, nowszy itp. Zainstalowałem wszystko dokładnie tak samo, jak było. apache 2.2.15 mysql 5.1 php 5.2.14 (tu mały upgrade z 2.5.13) Problem jest następujący: Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in ... Kod w 100% działał na poprzedniej maszynie, miałem pewne problemy, gdy tam serwer stawiałem, ale nie było to nic tak natrętnego (wystarczyło skopiować php_mysql.dll i libmysql.dll do windows/system32) W tym wypadku php.ini jest dobrze skonfigurowane i wczytywane z dobrej lokacji Kod extension=php_mysql.dll extension=php_mysqli.dll Podana jest dobra ścieżka w httpd.conf przy wszystkich zmiennych php serwer mysql stoi i ma się dobrze, co jest potwierdzone przez kilka równoległych sesji pliki php_mysql.dll i libmysql.dll są zarówno w odpowiednich folderach php jak i w windowsie. i nadal nie działa. Przeczytałem kilkadziesiąt tematów z podobnymi problemami, próbowałem tamtejszych rozwiązań, nic nie pomogło. Zapewne jest jakiś drobny szczegół, który mi umyka, ale nie mogę go znaleźć. pomocy? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedz Nam co wyświetla phpinfo
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ścieżkę do php.ini wyświetla poprawnie (nie mam go w c:\windows, tylko w osobnym pliku razem z resztą php)
ścieżkę do doc_root też podaje dobrze, tak samo jak extension_dir. Kod Loaded Configuration File E:\server\php\php.ini doc_root E:\server\apache2.2 E:\server\apache2.2 extension_dir E:\server\php\ext E:\server\php\ext tabela Additional Modules jest posta, mimo, że mam kilka modułów, w tym mysql, od komentowane. co dokładnie mam jeszcze podać? Na komputerze, z którego się przenosiłem phpinfo też nie wyświetlał nic w Additional Modules, ale wszystko tam działało. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło mi o MySQL - czyli jak to wygląda u Ciebie.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
nie rozumiem... co dokładnie mam wkleić? phpinfo nie pokazuje nic o mysqlu, a w konfiguracji (php.ini) nie zmieniałem nic poza dodaniem domyślnego portu, co nie powinno mieć wpływu, skoro i tak podaje go w kodzie przy połączeniu.
sam kod php to standardowy mysql_connect, który jak juz wspominałem, działał dobrze na innym kompie. sorry, jeśli zadaję głupie pytania, ale z php się mało do tej pory bawiłem. |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli nie masz nic z mysql...
U mnie np. wygląda to tak: ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
no wiec właśnie tego nie mam i nie wiem co jeszcze mogę zrobić, żeby zaczęło działać.
|
|
|
![]()
|
|
Poszukaj drugiego pliku php.ini - najprawdopodobniej jest taki.
(znam taki przypadek z tego forum) Ten post edytował fifi209 12.10.2010, 21:30:55 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
no więc nie ma. jest tylko jeden php.ini, do którego się wszelkie ścieżki kinfiguracujne odnoszą.
Problem został rozwiązany przez skopiowanie bibliotek php_mysql.dll i libmysql.dll do katalogu bin w serwerze apache. Dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że to info się komuś przyda w przyszłości. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 10:31 |