![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 1 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie serdecznie.
Jako, że ciągle próbuję walczyć z programowaniem obiektowym w PHP i chęcią rozgryzienia tego tematu, dziś napisałem jakiś prosty skrypt a'la rejestracja. Ogółem działa, przy prosiłbym doświadczonych użytkowników o krytykę i ewentualne poprawki - no chyba, że całość jest nie w ten deseń, jaki być powinno. Z góry dziękuję. Poniżej kody z dwóch plików, które napisałem: Plik z klasą:
Oraz plik główny:
-------------------- www.przebrno.pl - Spokojne wakacje dla każego
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwykle funkcję zamknięte w klasie, nie ma tutaj o czym pisać.
Co do obiektówki, możesz generować html w klasie, ale w Twoim przypadku mógłby być statyczny w innym pliku. Funkcje nie powinny niczego wyświetlać a jedynie zwracać pewne wartości. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 1 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli jednym słowem, oprócz słowa class, to za dużo nie ma wspólnego z obiektówką?
-------------------- www.przebrno.pl - Spokojne wakacje dla każego
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli jednym słowem, oprócz słowa class, to za dużo nie ma wspólnego z obiektówką? A i owszem. Ja klasę definiuję jako coś co ma pewne właściwości i można wykonywać na tym jakieś operacje, weźmy dla przykładu klasę: kot Kot przechowuje pewne właściwości, zmienne i stałe. Stałymi będą np. rasa, płeć Zmiennymi: waga, wzrost, kolor sierści (z biegiem czasu się zmienia) etc. A teraz funkcje, które możemy wykonywać na obiekcie "kot" (czyli mamy już konkretnego kotka) np. karmienie, usypianie, zabawa i funkcje prywatne, które będą wykonywały się automatycznie przy wykonaniu innych funkcji np. : po użyciu funkcji: karmienie uruchamiamy automatycznie np. tycie, trawienie (bo bez karmienia nie można) No i to tak w skrócie ode mnie. ![]() Trafiło na kota, bo akurat mnie zaczepiał przy pisaniu. ;p -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro to początki obiektówki to zapamiętaj sobie: podstawą OOP jest obiekt, nie klasa - podobnie jak podstawą budownictwa są budynki, nie ich plany/szkice. Dlatego na swój kod patrz przez pryzmat jego interfejsu, a nie implementacji.
Jedna z podstawowych zasad to tworzenie obiektów, które zajmują się jednym konkretnym zagadnieniem, czyli przykładowo: walidacja danych, obsługa błędów w formularzu, sam formularz, zapisanie użytkownika - to wszystko to osobne obiekty. btw: jest 2010 rok, funkcje mysql_*() już naprawdę powinny odejść w niepamięć. PDO może i cudem nie jest, ale w porównaniu do pierwszego... deklasuje. |
|
|
![]()
|
|
Witam.
Dziękuję za odpowiedzi i chęci zobrazowania sprawy. Nie ukrywam, że trochę już przeczytałem o obiektówce, gorzej z "wdrożeniem" tej wiedzy. Może odwrócę trochę sprawę i napiszę co chcę uzyskać - obiektowo, bo strukturalnie to już działa. W bardzo uproszczonej formie wyglądałoby to tak - ma być to strona radia internetowego, a w niej: - użytkownik strony, który może: * zarejestrować się - przy rejestracji walidacja danych * pisać pozdrowienia / zamówienia * może edytować swoje dane - od strony zarządzania stroną * przyjmować pozdrowienia i przenosić do archiwum * edytować użytkowników Jeżeli możecie podpowiedzieć mi, jak to zrobić obiektowo, będę wdzięczny. -------------------- www.przebrno.pl - Spokojne wakacje dla każego
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:42 |