![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
mam napisany prosty skrypt logowania, który się składa z niestepujących plików: login.php <?php session_start(); ob_start(); if ($_SESSION['login'] != "login") { echo "Nie jeste_ zalogowany..."; exit; } session_start(); if (isset($_POST['konto']) and isset($_POST['password']) ) { require('conn.php'); $konto=mysql_real_escape_string(trim($_POST['konto'])); $password=mysql_real_escape_string(trim($_POST['password'])); if ($konto!="" and $password!="") { $password = sha1(md5($password)); $zapytanie="SELECT id FROM user WHERE login='$konto' and password ='$password'"; $temp=mysql_query($zapytanie) or die("Wyst?pi? b??d"); $ile=mysql_num_rows($temp); $temp=mysql_fetch_array($temp); $id=$temp['id']; if ($ile==1) { $_SESSION['user_id']=$id; $_SESSION['login']=$konto; echo('Zostales zalogowany. '); } else echo ('Podales zle dane. Kliknij wstecz aby sprobowac ponownie.'); } } ob_end_flush(); ?> i plik conn.php <?php session_start(); ob_start(); if ($_SESSION['login'] != "login") { echo "Nie jesteś zalogowany..."; exit; } $host='localhost'; //Tu możliwe że będziesz musiał wpisać innego hosta ale często jest to właśnie localhost $login='LOGIN'; $haslo='HASLO'; $nazwaBazy='NAZWABAZY'; $lacz=mysql_connect($host, $login, $haslo); if ($lacz==false) { die('Brak polaczenia z serwerem'); } mysql_select_db($nazwaBazy) or die(mysql_error()); mysql_close(); ob_end_flush(); ?> Mój problem polega na tym, że jak się loguję, to cały czas pojawia się komunikat "Nie jesteś zalogowany". Proszę o pomoc, jak temu zaradzić. Mam też jeszcze jeden problem|: ten komunikat pojawia się w nowym oknie, a idealnie byłoby, żeby pojawił się w miejscu formularza. Jak przerobić kod, żeby to było możliwe. Proszę o pomoc. To dla mnie ważne. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
W tym temacie
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=16...mp;#entry795794 prosilem cię byś uzywał bbcode. Dwa razy prosic nie będę. Zamykam. Gdy wyrazisz chęć się zastosować do prósb moderatora, zapraszam na PW edit: otwieram i czekam na poprawe postu
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzy razy session_start()
![]() Ten post edytował CuteOne 7.10.2010, 09:43:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Poza tym to:
if ($_SESSION['login'] != "login") Sprawdzasz czy koleś ma w sesji login jeszcze zanim się zaloguje. Jak nie ma to go nie puszczasz dalej. No to jak ma się zalogowac jesli go do logowania nie dopuszczasz? No i czemu w ogóle przyrównujesz to do 'login'? A jak koleś jako login poda "kazio" to już nigdy nie wejdzie bo ty zawsze porównujesz do 'login' -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dziękuję za wskazanie błędów i proszę o napisanie poprawnych linijek i zamieszczenie ich w całym kodzie, ponieważ jestem początkującym webmasterem i boję się, żeby czegoś nie pomylić. Z góry dziękuję.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat jestem początkującym webmasterem i boję się, żeby czegoś nie pomylić. Jak coś pomylisz to komputer nie wybuchnie. Dostałeś wskazówki, więc staraj sie z nich skorzystac. Na tym polega programowanie - na samodzielnej praktyce a nie odwalaniu czegoś za kogos.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:34 |