![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 7 Dołączył: 17.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dwie tabele. W jednej mam użytkowników:
Kod user_id | user_name 1 | admin 2 | ania 3 | madzia W drugiej odpowiedzi: Kod user_id | odp_id 2 | 5 3 | 6 Jak zauważliście pewnie admin nie odpowiedział na pytanie. I chciałbym teraz wyciągnąć z tych baz danych informacje na co odopowiedzieli użytkownicy. A jeżeli nie odpowiedzieli, to żeby wpis był pusty. Kombinowałem na różne sposoby, z LEFT JOIN, RIGHT JOIN, ale zawsze ten admin jest pomijany w klauzuli using(user_id). Jak można to objeść? Czyli chciałbym uzyskać coś takiego: Kod user_name | odp_id
admin | NULL ania | 5 madzia | 6 Ten post edytował kreciko 22.09.2010, 11:07:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 7 Dołączył: 17.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Głupi jestem nie zauważyłem gdzie indziej błędu. Dzięki za pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 4 Dołączył: 21.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ty, ale nie ma błędu z USING
To jest to samo co
Using po prostu jest krótszym zapisem jeżeli pola w jednej i drugiej tabeli są takie same. -------------------- ==============================================
Bo ja jestem Wróbelek Htmlek ============================================== |
|
|
![]()
|
|
Nie ma błędu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:20 |