![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Kombinuję i kombinuję i wykombinować nie umim. Mam komentarze od użytkowników w których mogą wpisywać min. godziny (zakres), potrzebuję uzyskać dwie dane- godzina od, godzina do. Przykładowe "standardy" wpisywane przez użytkowników to: Cytat
kombinacji jest multum: - g. / godz/ od do - zero przy cyfrach <10 - po godzinie minuty lub bez - po godzinie kropka lubz dwukropek - dodatkowy komentarz przed uwagami - dodatkowy komentarz po uwagach itp... czy ktoś miał podobny problem? Dodam, że niestety stworzenie dodatkowych pól dla użytkowników nie wchodzi w grę, tak samo jak zmuszenie użytkowników do stosowania jednego formatu. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 2 Dołączył: 17.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kupa roboty - musisz prześledzić wszystkie mozliwość, a potem zapisać je w regexp'ie. Aczkolwiek już na wstępie można stwierdzić, że jest to zadanie karkołomne, a może wręcz niemożliwe bo jak już będziesz myślał, że udało Ci się wymyślić wszystkie mozliwość to user wymyśli Ci kompletnie nowy
![]() Np. od siódmej do dwunastej ![]() Pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale masz problem, narzuć użytkownikowi własny sposób wyświetlania - choćby przez combo boxa
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 2 Dołączył: 17.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież napisał, że nie może.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kupa roboty - musisz prześledzić wszystkie mozliwość, a potem zapisać je w regexp'ie. Aczkolwiek już na wstępie można stwierdzić, że jest to zadanie karkołomne, a może wręcz niemożliwe bo jak już będziesz myślał, że udało Ci się wymyślić wszystkie mozliwość to user wymyśli Ci kompletnie nowy Wiem, że kupa, więc szukam jakiegoś sprytnego sposobu. Jeśli user doda, to szybko się zreflektuję i oprogramuję to. Wystarczy mi "nieomylność" na poziomie 99%. Cytat ale masz problem, narzuć użytkownikowi własny sposób wyświetlania - choćby przez combo boxa 1. że mam problem to wiem - dlatego piszę 2. pisałem, że to NIE WCHODZI W GRĘ 3. to co dla informatyka jest wygodne/oczywiste z punktu widzenia użytkownika niekoniecznie 4. mam około miliona rekordów archiwalnych, które też trzeba przeanalizować Ten post edytował TomASS 18.09.2010, 22:06:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No nic. Pozostaje Ci tylko preg_match i kupa pisania wyrażeń. Powodzenia
![]() Pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Może się uda jakoś inaczej - np. jednym/dwoma wyrażeniami. Nie mów za wszystkich, to że nie wiesz jak zrobić, nie znaczy, że się nie da
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() Pozdr. |
|
|
![]()
|
|
A jednak zrobiłem to jednym wyrażeniem:
Dostaję teraz same godziny i dalej "naprawiam" do standardowej postaci (07:00-13:00)
![]() Ten post edytował TomASS 21.09.2010, 16:29:53 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie nie zrobiłeś tego jednym zapytaniem.
Przykładowe "standardy" wpisywane przez użytkowników to: Pomimo tego, ze jest ono bardzo ładne i załatwi dużą część to nie wszystkie bo jak sam napisałeś to tylko przykładowe standardy. Bo nie obsłuży ona zapisu np. siódma-dwunasta. A takie też się mogą zdarzyć i o nich pisałem. Niemniej gratulacje znajomości regexp'a - bardzo ładne wyrażenie ![]() Ten post edytował goran 22.09.2010, 17:12:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:37 |