![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 4 Dołączył: 18.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z dniem 31 sierpnia 2010 oficjalnie zostaje otwarty projekt Clear-PHP, którego flagowym produktem jest systemem CMS o tej samej nazwie. Głównym założeniem jest zbudowanie platformy internetowej, która umożliwi zarówno początkującym jak i zaawansowanym użytkownikom swobodne zarządzanie witryną w sieci.
Dla testerów, którzy aktywnie i regularnie będą przyczyniać się do ulepszenia systemu, została przygotowana nagroda w postaci 5 serwerów wirtualnych firmy Linuxpl.com. Aby wziąć udział w konkursie, należy zgłaszać błędy pod adresem http://clear-php.com/support/. Dlaczego warto wybrać system Clear-PHP: * Małe wymagania techniczne (serwer wirtualny z obsługą MySQL). * Nieograniczona ilość kategorii i subkategorii treści. * Możliwość zarządzania polami rejestracji. * Łatwy w edycji i rozbudowie obiektowy kod PHP. * Intuicyjny system autoryzacji dostępu. * Elementy jQuery nadające nowoczesny charakter aplikacji. * System szablonów (wbudowana obsługa OPT). Więcej informacji technicznych na stronie producenta: http://clear-php.com. System jest mojego autorstwa. Działa z aplikacjami, do których zostały udzielone prawa autorskie. Pobierz Clear-PHP pre-alpha 2 Proszę o o zgłaszanie ewentualnych błędów, pomysłów. Pozdrawiam Ten post edytował Inscure 18.09.2010, 15:08:59 -------------------- eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Łatwy w edycji i rozbudowie obiektowy kod PHP. Kod nie jest ani obiektowy, ani łatwy w edycji. Ile masz tam klas? Raptem sześć, wyłączając OPT, i wszystkie z nich łamią podstawowe zasady projektowania obiektowego. Cała reszta to funkcje i przysłowiowy groch z kapustą, czyli wymieszanie wszystkiego ze wszystkim. Jak chcesz zobaczyć, na czym polega obiektowość, ściągnij sobie Zend Framework albo Symfony. Cytat System szablonów (wbudowana obsługa OPT). Fajnie, że użyłeś OPT, ale czemu w nierozwijanej już od ponad dwóch lat wersji 1.x?! Ponadto sam sposób jego wykorzystania woła o pomstę do nieba - chwalisz się obecnością systemu szablonów, tylko co z tego, kiedy połowa kodu CMS-a wygląda tak:
To już uważam osobiście za kpinę z programistów oraz z mojej pracy ![]() Cytat Możliwość zarządzania polami rejestracji. I to zarządzanie wygląda w ten sposób, że na sztywno jest przewidziane miejsce, gdzie mają się pokazywać pola i mimo tego, że już OPT 1.x posiada mechanizm generowania dynamicznych formularzy, Ty wynajdujesz koło od zera i robisz własny. Więc po co Ci ten OPT? Ogólnie uważam, że przed Tobą jeszcze duuuuuuuuuuuużo nauki programowania, bo w tej formie póki co ten CMS równa w dół, do najgorszych, zamiast w górę, do najlepszych. Kilka rad, które pomogą Ci podnieść swoje umiejętności: 1. naucz się sensownie rozdzielać zadania między elementy aplikacji. Jeśli robisz funkcję, to niech ta funkcja zajmuje się dokładnie jednym zadaniem. Jeśli robisz klasę, niech ona zajmuje się jednym zadaniem. 2. kod powinien być logicznie zorganizowany, tj. powinien istnieć jeden system wyświetlania, jeden system autoryzacji, jeden system robiący XYZ, jeden system robiący ABC. Jeśli ABC chce wykonać czynność podpadającą pod XYZ, to ABC powinien poprosić o jej wykonanie system XYZ, a nie zajmować się tym we własnym zakresie. 3. naucz się programowania obiektowego. 4. jeśli już decydujesz się na użycie zewnętrznej biblioteki, to poznaj jej możliwości i naucz się jej używać, a później patrz pkt. 2. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 4 Dołączył: 18.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod nie jest ani obiektowy, ani łatwy w edycji. Ile masz tam klas? Raptem sześć, wyłączając OPT, i wszystkie z nich łamią podstawowe zasady projektowania obiektowego. Masz trochę rację. Gdy zamieszczałem temat na innych forach, dodałem do tego punktu dopisek następujący: Cytat (obecna wersja systemu zawiera także kod strukturalny, aczkolwiek podstawowe moduły działają obiektowo - z czasem reszta niezbędnych elementów także zostanie przepisana na OOP). Tutaj o tym zapomniałem. Fajnie, że użyłeś OPT, ale czemu w nierozwijanej już od ponad dwóch lat wersji 1.x?! Nie wiem co jest prawdą, a co nie, ale nasłuchałem się (właściwie to naczytałem od niektórych), że wersja opatrzona numer 2 jest swego rodzaju (przepraszam za określenie, które właściwie jest cytatem) "kobyłą". Nie sądzę aby tak było, a wersji 1.x użyłem również dlatego, że w systemie eXtreme-Fusion, z którym mam niemałe doświadczenie, jest ona wbudowana. I to zarządzanie (dop. polami rejestracji) wygląda w ten sposób, że na sztywno jest przewidziane miejsce, gdzie mają się pokazywać pola i mimo tego, że już OPT 1.x posiada mechanizm generowania dynamicznych formularzy, Ty wynajdujesz koło od zera i robisz własny. Więc po co Ci ten OPT? Na razie jest sztywno, ale będzie do tego zarządzanie kolejnością oraz widocznością na formularzu rejestracji i w profilu. Nie skorzystałem tutaj z OPT, ponieważ chcę mieć swobodę tworzenia skryptu według własnego "wzorca" (nie kojarzyć z wzorcem projektowym). Przyznając się bez bicia, OPT wykorzystuję na razie tylko do samej skórki systemu, z racji małego doświadczenia z tym systemem szablonów. Planowane jest również przepisanie formularzy i systemu pod MVC. Dziękuję za opinię ![]() Z czasem postaram się zaktualizować system eliminując po kawałku wskazane nieprawidłowości, aczkolwiek proszę nie oczekiwacz, że wszystkie znikną od razu. Pozdrawiam Ten post edytował Inscure 18.09.2010, 15:34:14 -------------------- eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem polega na tym, że jeśli projekt zaczynasz w ten sposób, szansa, że w przyszłości "nieprawidłowości znikną" jest dość niska, zwłaszcza jeśli przypadkiem pojawią się jacyś użytkownicy. Tego typu założenia powinny być poczynione już na samym początku i już od samego początku system powinien je uwzględniać.
Ad. OPT -> taaaa... nie wiem, gdzie i od kogo się tego naczytałeś, bo tak się dziwnie składa, że OPT 2.x jest szybszy nie tylko od "jedynki", ale i od każdego innego poważnego systemu szablonów, jakie do tej pory mierzyłem (i jak dotąd, nikomu nie udało się podważyć tych wyników). Ale tyle o OPT, tu nie jest temat na to. Tak czy inaczej poleganie w całości na opiniach osób, które o bibliotece X tylko słyszały, to nie jest najlepszy sposób postępowania. Samemu trzeba ruszyć głową i potestować. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Problem polega na tym, że jeśli projekt zaczynasz w ten sposób, szansa, że w przyszłości "nieprawidłowości znikną" jest dość niska, zwłaszcza jeśli przypadkiem pojawią się jacyś użytkownicy. Tego typu założenia powinny być poczynione już na samym początku i już od samego początku system powinien je uwzględniać. Spokojnie, to tylko wersja pre-alpha ![]() Co do OPT 2: Nie ma sprawy, postaram się uświadomić kolegę "programistę". Ten post edytował Inscure 18.09.2010, 16:07:16 -------------------- eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
|
|
|
![]()
|
|
Wyszła kolejna wersja systemu: pre-alpha3. Zachęcam do pobierania i korzystania.
Clrea-PHP pre-alpha3 Ten post edytował thek 26.10.2010, 10:31:35 -------------------- eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 8.09.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Człowieku. Co drugie forum widzę o tym badziewnym CMS'ie.
To, że jesteś Administratorem Extreme-Fusion to nie znaczy, że wszyscy przejada odrazu na twój CMS. http://extreme-fusion.pl/forum/topic,6,23732#post_117811 -------------------- Usunięto.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 16:05 |