![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Tworzę portal na ktorym bedzie mozna stworzyc wlasna strone. Nie mam pojecia jak zintegrowac wyszukiwarke na mojej stronie z google (i jesli sie da jednoczesnie z innymi wyszukiwarkami). Integracja mialaby dzialac w ten sposob, ze internauta wpisuje w google "kurs html" i w jednej pozycji na liscie znalezionych stron wyszukiwarki znajduje sie link do mojej strony w której jest wynik z wyszukiwania "kurs html". Widzialem wiele razy cos takiego i mysle ze to przyciagnie uzytkownika na moj portal i ze bedzie mogl prosciej znalezc konkretna strone niz korzystajac z wyszukiwarki stron na moim portalu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 17 Dołączył: 4.09.2010 Skąd: far far away Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzaj czego szuka user u ciebie w wyszukiwarce, plus to co możesz wyciągnąć z referera i na jakiejś podstronie twórz linki z query do twojej wyszukiwarki. Możesz chyba tez próbować umieszczać je w sitemapie.
Ten post edytował masiakla 5.09.2010, 19:31:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumie prawie niz z Twojej wypowiedzi. Prosilbym jasniej i konkretniej. Prawdopodobnie trudno by bylo wypozycjonowac portal tak by wpisujac w google przykladowa nazwe strony to moja wyszukiwarka bylaby na pierwszej stronie? Nie znam sie na dzialaniu wyszukiwarek, a w pozycjonowanie dopiero sie zaglebiam, bo wczesniej nie bylo mi to potrzebne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 17 Dołączył: 4.09.2010 Skąd: far far away Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz powiedzmy w portalu podstronę "ostatnio wyszukiwane" łapiesz to co user szuka u ciebie i dodajesz tam link z zapytaniem do twojej wyszukiwarki. Druga część sprawdzasz skąd przybywa użytkownik, jeżeli to jest google to w refererze będziesz miał adres(nie zawsze, ale załózmy, że jednak większośc userów przesyła referera) podobny do tego
Kod http://www.google.pl/search?client=opera&rls=pl&q=szukanafraza&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8 , pobierasz np regexpem szukanafraza i wrzucasz odnośnik z zapytaniem do twojej wyszukiwarki na podstronę "ostatnio wyszukiwane". Google indeksuje te adresy i po robocie. Można dodatkowo umieścić w sitemap.xml. Tyle na ten temat.
Ten post edytował masiakla 5.09.2010, 20:35:52 |
|
|
![]()
|
|
Nie do konca rozumie, ale udalo mi sie wywnioskowac iz mam pobierac link z jakiego uzytkownik przychodzi do mojej wyszukiwarki. Wybierac z tego linku zawartosc $_GET['q'], wstawiac w link w mojej wyszukiwarce i znajduje to o co uzytkownik pytal na google. Zatem musze wyszukiwarke dodac do mapy strony i w tytule wstawic np. "Wyszukiwanie na portalu ...". Zadko taki tekst przyciaga ;D Moglbys zaproponowac lepsza nazwe, bardziej kuszaca do klikniecia?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja zawsze pisze "ostatnio wyszukiwane frazy" i tam umieszczam całość tego dziadostwa, nie ma dla tego chyba jakiejś bardziej przyciągającej nazwy, z resztą wątpię aby użytkownik użytkownik dysponujący wyszukiwarką na stronie, korzystał z ostatnio wyszukiwane frazy.
|
|
|
![]()
|
|
Moj ostatni post mial brzmiec bardziej jak pytanie czy to zadziala
![]() Znasz jakis szybki sposob bym mogl to sprawdzic? @ edit Nie za bardzo potrafie sie posluzyc regexpem (preg_match). Jaka funkcja? Ten post edytował dudi1261 5.09.2010, 21:04:13 |
|
|
![]()
|
|
preg_match_all, co do testów to jest pewnie jakiś plugin do firefoxa, który pozwala zmienić referera. Od bidy z curlem można tez coś szybko nabazgrać.
|
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi się, ze najlepiej jest napisac wyrazenie regularne ktore znajduje "q="fraza"&". Niestety nie moge pojąć tych wyrazen i nie bardzo rozumie jak je ulozyc.
|
|
|
![]()
|
|
Kod #http(s?)://(www\.)?google.[a-z]{2,3}/search\?(.*)&q=(.+)&?.*#Uis mniej więcej nie chce mi się sprawdzać więc może się trafić, że zbierze coś za dużo. no i zbiera poniżej poprawione: Kod #https?://(www\.)?google.[a-z]{2,3}/search\?.*&?q=([^&]+)&?.*#is wszystko będzie w trzeciej grupie Ten post edytował masiakla 6.09.2010, 15:07:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Można też to zrobić za pomocą strpos oraz substr, ale regexpy wydają mnie się najwygodniejsze.
|
|
|
![]()
|
|
gdy wstawiam oba podane przez masiakla wyrazenia regularne to wyswietla sie blad:
Warning: preg_match_all() expects at least 3 parameters, 2 given in /home/qsite/ftp/szukaj.php on line 5 |
|
|
![]()
|
|
preg_match_all rezultaty zwraca poprzez referencję, wpisz nazwę jakiejś zmiennej jako trzeci argument i w niej będziesz miał wszystkie grupy. Więcej w dokumentacji funkcji
|
|
|
![]()
|
|
Juz mam prawie wszystko
![]() Kod function parseUrl($url) { $out = explode('q=', $url); $out = explode('&', $out[1]); return $out[0]; } $fraza = parseUrl($_SERVER['HTTP_REFERER']); header('Location: /szukaj/'.$fraza.'.qs'); kolega nieco pomogl. Potrzebuje if'a, ktory ma wyszukiwac w refererze czy domena to "google." (koncowki moga byc rozne). Jak to zrobic? |
|
|
![]()
|
|
ogólnie mogłeś to zrobić tak: W jednej funkcji masz zawarte że to z google, że ma różne końcówki, może być http jak i https. Na pewno działa http://img.mephir.net/screens/snap0290.jpg Ten post edytował masiakla 6.09.2010, 17:45:38 |
|
|
![]()
|
|
Zapomnialem dodac $url w moim kodzie
![]() // Mam juz wszystko gotowe ![]() ![]() Pozdrawiam Ten post edytował dudi1261 6.09.2010, 17:43:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 11 Dołączył: 2.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ogólnie mogłeś to zrobić tak: Jeśli https to wtedy link zaczyna się tak:
więc albo np.:
albo jeśli info o tym, czy to połączenie bezpieczne czy nie, jest niepotrzebne to np. tak:
-------------------- $email = filter_var(filter_var($email, FILTER_SANITIZE_EMAIL), FILTER_VALIDATE_EMAIL);
if($email === false) { // Houston, we have a problem.... } |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:45 |