![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam niestety ciagle przewijajacy sie na forum problem: operacje na tekstowej bazie. Mam baze taka: costam1|&&|cos2|&&|cos3 costam4|&&|cos5|&&|cos6 costam7|&&|cos8|&&|cos9 Wyciagnac dane rozzielone |&&| wiem jak, nie ma problemu. Jak natomiast zrobic, zeby wyciagnac dane za rozdzielone ENTERAMI? Moim celem jest generalnie usuwanie poszczegolnych linii z pliku. Moze ktos zaproponuje cos lepszego niz zapamietywanie do tablicy wartosci i zapis bez tej, ktora chcemy usunac? To moj patent, ale osc prymitywny :/ Zalezy mi jednak na tym pierwszym wątku takze... Bede wdzieczny za pomoc! dzisiaj siedzialem kilka h i szukalem roznych rzeczy, ale nic nie dzialalo ![]() ![]() robilem to tak: [php:1:369d097323]<?php foreach($dane as $linia) { $aktualnosci = explode("n", chop($linia)); } ?>[/php:1:369d097323] Zmienialem tez na 'n' (jak jest roznica?) PROSZE O POMOC! Pozd. G. -------------------- _odpowiedni dać rzeczy kształt | http://alldesigner.net
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tekst może mieć 3 zakończenia linijek...
Kod n
r nr Wypróbuj wszystkich ![]() Druga możliwość... Wczytaj plik przez funkcję [manual:f21ade2bac]file[/manual:f21ade2bac]... ![]() Cytat Działa identycznie jak readfile(), tylko że file() zwraca plik w tablicy. Każdy element tablicy odpowiada linii w pliku. Elementy tablicy zawierają znak nowej linii. W przypadku błędu, file() zwraca FALSE.
-------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat Zmienialem tez na 'n' (jak jest roznica?) Jest różnica. Kody sterujące powinny być umieszczane w cudzysłowach, gdyż:[php:1:499b01b86c]<?php
// to nie jest traktowane jako znak sterujący echo 't'; // to jest traktowane jako kod sterujacy echo "t"; ?>[/php:1:499b01b86c] -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:39 |