![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wreszcie skończyłem czytać książkę o Ajaksie i postanowiłem zbudować stronkę w oparciu o szablon + asynchroniczne przesyłanie zawartości.
Niestety coś jest nie tak. Ten najważniejszy element szablonu wygląda na razie tak: Content-in przechowuje zawartość. Zrobiłem to rozwiązanie, gdyż późniejsze użycie dopełnienia nie zmieni rozmiaru głównego pojemnika (content) i nie wysypie szablonu. Ale to tak BTW Problem w tym, że przesyłana zawartość strony (w sensie sam tekst, umieszczany w content_in) nie jest przetwarzany jako HTML. W skrócie przesyłane <b>tekst</b> nie wyświetla się jako tekst, ale jako <b>tekst</b>. Druga sprawa, to że nie działa czyszczenie elementu. Wrzucana zawartość jest wyświetlana razem z nagłówkiem zawartości i akapitem pod nagłówkiem. I tak, kod napisany przeze mnie wygląda tak: (fragment) Kod var content = jsonData.content; var contentEl = document.getElementById('content_in'); replaceText(contentEl, content); Oraz gotowiec z książki: Kod function replaceText(el, text) { if (el != null) { clearText(el); var newNode = document.createTextNode(text); el.appendChild(newNode); } } function clearText(el) { if (el != null) { if (el.childNodes) { for (var i = 0; i < el.childNodes.length; i++) { var childNode = el.childNodes[i]; el.removeChild(childNode); } } } } Podejrzewam, że html jest przetwarzany tylko podczas ładowania strony. Dlatego znaczniki nie są przerabiane. Jest jakiś sposób na załatwienie tego? Poza tym nie wiem dlaczego cały content_in nie jest czyszczony. Napisali, że clearText() czyści także węzły elementów, a nie tylko tekstu i muszę się z tym zgodzić, bo nie sprawdza, czy węzeł jest tekstem czy elementem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja podejrzewam że to.
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
yeeeeeah dzięki
czyli po prostu innerHTML zamiast tych wszystkich funkcji -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:44 |