![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2010 Skąd: wieś Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum, także wypadałoby się przywitać, a więc Witam wszystkich serdecznie
![]() No dobra to teraz przejdźmy do rzeczy. Chciałbym napisać własny silnik forum. Nie chodzi tu o jakiś vBulletin czy IP.B. Nawet nie chciałbym go udostępniać, po prostu chciałbym sprawdzić swoje możliwości oraz "potrenować" PHP. To by było zwykłe forum, pisanie tematów, odpowiadanie w nich. Nawet rejestracja i logowanie nie musi być ![]() Wyświetlanie listy postów w działach i ew. jakieś statystyki na dole. Dlatego też chciałbym, abyście poradzili mi od czego mam zacząć. Jakie tabele w bazie danych, etc. Jak już pisałem nie chce robić żadnego skomplikowanego forum. Bez żadnych zabezpieczeń, w końcu tego nie będę udostępniał. Zależy mi, aby działało to co wymieniłem wcześniej. -------------------- Reklama : Humor : Pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego opisu wynika, że:
Kod Forum: id, nazwa To całe Twoje forum...
Wątek: id, id forum, temat Post: id, id wątku, autor, treść, data dodania |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zacznij od przemyślenia elementów składowych forum i ich wzajemnych powiązań między sobą. To baza, którą potem implementujesz, więc od niej zależą funkcjonalności i podatność na aktualizacje, zmiany. Dopiero po tym etapie możesz sięgnąć za ewentualna implementację.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2010 Skąd: wieś Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego opisu wynika, że: Kod Forum: id, nazwa To całe Twoje forum...Wątek: id, id forum, temat Post: id, id wątku, autor, treść, data dodania Zrobiłem tak jak mówisz i takie tabele utworzę:
Takie tabele mogą być? I co dać w id_forum oraz id_watku? -------------------- Reklama : Humor : Pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat I co dać w id_forum oraz id_watku? Nałożyć klucz obcy odwołujący się do wskazywanej tabeli.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Nałożyć klucz obcy odwołujący się do wskazywanej tabeli. A można nieco jaśniej? ![]() Nie jestem aż tak zaawansowanym programistą PHP i chyba nie rozumiem tego pojęcia ![]() -------------------- Reklama : Humor : Pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej będzie jeśli dasz INT i resztę rozwiążesz po stronie skryptu.
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
Cytat A można nieco jaśniej? Mogę, ale tego nie zrobię. W Googleu masz wytłumaczenie czym są klucze obce.Cytat Nie jestem aż tak zaawansowanym programistą PHP i chyba nie rozumiem tego pojęcia Nie przejmuj się... to nie ma kompletnie nic z PHP.
|
|
|
![]()
|
|
Poczytałem troszkę na temat tych kluczy obcych i nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Próbuję utworzyć tabele za pomocą takiego kodu
Niestety coś jest źle i nie dodaje. Crozin, mógłbyś go poprawić, ew. powiedzieć mi w czym leży błąd? Nie mam pojęcia jak to rozwiązać ![]() Cytat Mogę, ale tego nie zrobię. W Googleu masz wytłumaczenie czym są klucze obce. Bardzo dobrze, nie zależy mi na gotowcu. W końcu tworzę ten silnik, aby poćwiczyć/ czegoś się nauczyć ![]() -------------------- Reklama : Humor : Pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 3 Dołączył: 13.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak juz wspomniano o relacja to dołoże pytanie mam 2 tabele uzytkownikow i jakas inna w której mam id uzytkownika w uzyciu. Czy da sie pobrac zapytaniem z tej innej dane uzytkownika jak sie ma relacje??
|
|
|
![]()
|
|
Aha, bym zapomniał.
Przy próbie dodania wywala mi coś takiego: Kod zapytanie SQL:
CREATE TABLE watek( id INT NOT NULL PRIMARY KEY AUTO_INCREMENT , forum_id INT( 11 ) UNSIGNED NOT NULL , PRIMARY KEY ( forum_id ) team VARCHAR( 150 ) ) ENGINE = InnoDB; MySQL zwrócił komunikat: #1064 - Something is wrong in your syntax obok 'team VARCHAR (150) ) ENGINE = InnoDB' w linii 5 -------------------- Reklama : Humor : Pomoc |
|
|
![]()
|
|
1) Klucz obcy powinien być tego samego typu (kolumna) co kolumna z innej tabeli, na którą wskazuje. INT, a UNSIGNED INT to dwa różne typy (czyt: oba powinny być UNSIGNED INT)
2) W tabeli wątek kluczem głównym powinno być ID, nie FORUM_ID |
|
|
![]()
|
|
Poprawiłem to co napisałeś, ale nadal chyba coś nie halo.
Teraz kod wygląda tak:
-------------------- Reklama : Humor : Pomoc |
|
|
![]()
|
|
1) Zarówno w tabeli wątek jak i post tworzysz klucz podstawowy na kolumnach ID (dobrze) po czym nie wiadomo czemu próbujesz założyć ponownie klucz podstawowy (co już jest niedopuszczalne) na kolumnę forum_id/wątek_id - co w dodatku nie ma sensu.
2) W tabeli wątek próbujesz zrobić klucz obcy z ID, a to FORUM_ID powinno nim być. |
|
|
![]()
|
|
W całym kodzie brakowało 2 przecinków i to było powodem sypania się!
Że też musiałem to przeoczyć ![]() No dobra, ale mam kolejny problem, myślę, że prosty do rozwiązania dla kogoś obeznanego. Tak wygląda kod "poprawiony" z tymi przecinkami:
I po wysłaniu tego wywala mi taki błąd:
Tego już nie dam rady sam rozwiązać ![]() Ten post edytował savage44 16.08.2010, 14:43:55 -------------------- Reklama : Humor : Pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 6 Dołączył: 23.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz dwa razy primary key albo ja źle patrze...
|
|
|
![]()
|
|
No tak, masz rację
![]() Teraz już dobrze tworzy tabelę watek oraz forum. Nadal ma problem z ostatnia czyli post. Tak wygląda kod odpowiadający za tworzenie tabeli post:
A taki wywala błąd:
-------------------- Reklama : Humor : Pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 6 Dołączył: 23.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj też masz dwa klucze podstawowe...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 17 Dołączył: 4.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpuść sobie pisanie tego "forum" bo i tak nie napiszesz. Ja polecam na początek system komentarzy opary na bazie danych MySQL, a po jego napisaniu, zacznij go urozmaicać o różne dodatki typu podział na kategorie, usuwanie komentarzy, edycja, itd. Będziesz miał świetny wstęp do "tworzenia własnego forum". A dlaczego tak piszę? Po twoich postach, łatwo wywnioskować, że nie jesteś jeszcze wystarczająco dobry, aby stworzyć to co chcesz. Tak jak powiedziałem - nie utrudniaj sobie życia i zacznij od podstaw.
Ten post edytował Ramzaa 16.08.2010, 15:19:14 |
|
|
![]()
|
|
Z błędami, ale utworzyło
![]() Cytat Odpuść sobie pisanie tego "forum" bo i tak nie napiszesz. Ja polecam na początek system komentarzy opary na bazie danych MySQL, a po jego napisaniu, zacznij go urozmaicać o różne dodatki typu podział na kategorie, usuwanie komentarzy, edycja, itd. Będziesz miał świetny wstęp do "tworzenia własnego forum". A dlaczego tak piszę? Po twoich postach, łatwo wywnioskować, że nie jesteś jeszcze wystarczająco dobry, aby stworzyć to co chcesz. Tak jak powiedziałem - nie utrudniaj sobie życia i zacznij od podstaw. Słuchaj, może dam sobie radę może nie. To już nie twoja sprawa... W razie jakbym miał jakieś problemy jak teraz to po prostu napiszę na forum, w końcu ono jest po to, aby pomagać takim ludziom takim jak ja... Tak samo to czy ja jestem wystarczająco dobry, czy nie to już nie tobie oceniać... Jeżeli nie masz nic do powiedzenia na temat to po prostu wyjdź i się nie odzywaj. -------------------- Reklama : Humor : Pomoc |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:56 |